Ankaranski poluotok

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Poluotok Ankaran (poznato i kao Poluostrvo Milje, po gradu Milju na sjevernoj strani poluotoka - sada u sastavu Italije ) najsjeverniji je dio slovenačke obale.[1] Završava se Debelim rtičem na zapadu. Negdje na sredini grebena smjestilo se selo Hrvatini, a južno je turističko naselje Ankaran . Na poluotoku je mnogo manjih naselja, kao što su Kolomban, Cerej, Lazaret, Fajti, Elerji, Božiči, Premanzan, Lovran i druga.

Prekrasna priroda i obala u ukupnoj dužini 6 km (oko 15 % ukupne dužine slovenačke obale) oživljava uglavnom ljeti, kada ga posjećuju hiljade turista iz Slovenije i susjednih zemalja. Najpoznatija kupališta su Camp Adria sa razvijenom infrastrukturom (restoran, barovi, tobogan, otvoreni/zatvoreni olimpijski bazen, saune, fitnes, solarij, kajak kanu klub...) i Debeli rtič. Potonji uključuje divlju pješčanu plažu, omladinsko lječilište i uređenu plažu s kampom, vikendicama i restoranom.

Resslov gaj je zaštićeno područje oko Jurjevog brda (zapadni dio poluotoka), nazvano po izumitelju i šumaru Josefu Resslu . Kroz šumicu vodi staza duga 600 metara, a uz stabla su postavljene ploče s nazivima vrsta (prirodna vegetacija Istre). Uz brdo Iskra vodi transverzala koja se dalje nastavlja preko Hrvatina do susjedne Škofije, a zatim u unutrašnjost Slovenije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Občina Ankaran". Občina Ankaran. Pristupljeno 22. 4. 2022.