Britansko prvenstvo u nogometu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Britansko prvenstvo
Osnovano1884.
Ukinuto1984.
RegijaUjedinjeno Kraljevstvo
Broj ekipa4
Najuspješniji klubEngleska (54 titule)

Britansko prvenstvo u nogometu bio je godišnji nogometni turnir na kojem su učestvovale četiri reprezentacije sa prostora Ujedinjenog Kraljevstva: Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska (do 1950. godine se takmičila kao Irska). Turnir je počeo 1884. godine, te je najstariji nogometni turnir. Ukinut je 1984. godine nakon 100 godina postojanja.[1] Sa 54 osvojene titule Engleska je najuspješnija reprezentacija u ovom takmičenju. Škotska je osvojila 41, Vels 12, a Sjeverna Irska (Irska) 8 titula.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi turnir je održan 1884. godine. Prvi meč je odigran 26. januara iste godine između Irske i Škotske u Belfastu. Škoti su bili bolji sa 5-0. Prvi pobjednik je bila Škotska sa šest bodova, Engleska kao drugoplasirana je imala četiri boda a trećeplasirani Vels dva boda, dok je posljednjeplasirana bila Irska bez bodova.

Format[uredi | uredi izvor]

Svaki tim je igrao protiv drugih timova po jednu utakmicu (ukupno tri utakmice po timu, te ukupno šest utakmica). Ekipa je za pobjedu osvajala dva poda, a za remi jedan bod. Tim sa najviše bodova bio je pobjednik takmičenja. Ukoliko su dva ili više timova imali isto bodova, pozicija na tabeli se dijelila.

Prvaci[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The British Home Championship". Pristupljeno 9. 7. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]