Bubojedi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Bubojedi (Insectivora) su sisari.Ovo su viši sisari. Njihove fosile nalazimo u eocenu.

Građa tijela fosilnih ostatakapokazuje brojna obilježja, kao što su građa nogu koje imaju u po pet prstiju tj pet začetaka prstiju ,oblikovan zubne vilice . Dijelovi te osnovne građe tijela su slični kao kod zvijeri i primata.

Placentalni su sisari. Rađaju razvijene mladunce, koji u utrobi preko placente razmjenjuju kiseonik, hranu i otpadne materijale. Ima ih oko 370 vrsta. Žive u raznim sredinama., a najviše im odgovara vlažna sredina šumskog žbunja. Svi su mesožderi i kopaju jazbine. Loš im je vid, a dobar njuh. Imaju perajasta stopala, pljosnat rep i poklopce kojima zatvaraju nozdrve.

Vilica predstavlja osnovni tip zubala viših sisavara i u velikoj mjeri odgovara zubalu zvijeri. Posjeduju duge i šiljate očnjake, a u području kutnjaka zube "derače". Izraženi su i mišići za žvakanje.

Ove životinje se hrane uglavnom bubama, drugim člankonošcima i crvima. Najveći bubojedi su ježevi, a najmanji evropska patuljasta rovka.

Sistematika[uredi | uredi izvor]

Dijele se u pet porodica:

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: