Optički disk uređaj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa CD uređaj)
Optički disk uređaj
CD-ROM
Spaja se naMatičnu ploču preko jednog od:

Vanjsko kućište preko jednog od:

Poznati proizvođačiLG
Samsung
Pioneer
Plextor
Sony/NEC

U računarstvu, optički disketni uređaj ili samo optički uređaj jest disketna jedinica koja koristi lasersku zraku ili elektromagnete valove za čitanje ili pisanja podataka sa optičkih diskova.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi laserski disk bio je Laservision 12 inčni video disk predstavljen 1972. Video signal bio je pohranjen u analognom formatu sličan video kasatama. Prvi digitalni optični disk predstavili su Sony i Philips 1975. u formatu koji se mogao samo čitati na 5 inčnom audio kompaktnom disku (CD).[1]

Vrste uređaja[uredi | uredi izvor]

CD-ROM uređaj[uredi | uredi izvor]

CD-ROM (Compact Disc Read-only memory) je uređaj koji može čitati bilo koju vrstu CD medija. CD-ROM se obično spaja na IDE sabirnicu na matičnoj ploči koja služi za protok podataka, dok se rijeđe koristi SCSI interfejs. Najčešće što zapažamo je brzina jednog uređaja, a koja se mjeri u kilobajtima u sekundi. Prvobitna brzina CD uređaja je bila 150 kilobjata po sekundi, odnosno 1x brzina. Tehnološkim napretkom današnja brzina (teoretska) čitanja CD medija je 52x odnosno 7.62 megabajta po sekundi. Pri ovakvim brzinama medij u CD uređaju se vrti na 10000 okretaja u minuti.

CD/RW uređaj[uredi | uredi izvor]

CD/RW (Compact Disc Read/Write") je uređaj koji može snimati podatke na CD medij. Upravo je to najbitnija razlika između CD/RW-a i običnog CD čitača. Brzina pisanja na medije je obično 48x ili 52x, no to nije uvijek ostvarivo. Mnogo ovisi i o kvaliteti medija, ali i u načinu rada zapisivanja podataka. Kada se zapisuju podaci, brzina na početku nije ista kao na kraju, obično zapisivanje krene sa neke manje brzine (npr. 16x) da bi završila imeđu 40x pa do teoretskih 52x.

Predstavljanjem većih brzina često se dešavalo da zapisivanje bude prekinuto zbog nemogućnosti blagovremenog protoka podataka (buffer underrun) prema CD/RW-u. Najčešće se radi o nekvalitetnom mediju ili sporijem računalu. Zbog toga su firme koje prave ove uređaje izumile tehniku "buffer underrun protection" koja može zaustaviti snimanje te ponovno nastaviti isto bez da CD medij bude uništen.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Computer Peripherals - Chapter 12. Optical Disks" (PDF). Nanyang Technological University, Singapore. 16. 10. 2001. Pristupljeno 16. 7. 2011.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]