Dallas

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dallas
Pogled na Dallas
Pogled na Dallas
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
Američka savezna državaTexas
Površina
 • Grad997,1 km2
Nadmorska visina131 m
Stanovništvo (2006)
 • Grad1.232.940
 • Metropolitansko područje6.003.967
Pozivni broj214, 469, 972
Veb-sajtwww.dallascityhall.com

Dallas je drugi grad po veličini u državi Teksas i zajedno sa Fort Worth-om, sa kojim čini Dallas-Fort Worth metropleks (DFW), najveći ekonomski centar u južno-centralnom dijelu SAD-a. Dallas ima 1.1 milliona stanovnika a kao najveći dio DFW metropleksa uključuje 5.1 milliona stanovnika što ga čini jednim od 5 najvećih metropleksa u SAD-u. Dallas je također i sjedište općine Dallas.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi evropski doseljenici u Dallas počeli su pristizati 1778. godine. Grad je osnovan 1841. godine nakon što je bio istražen i katastarski zaveden 1839. godine. 1846. godine osnovana je i općina Dallas.

Administrativna podjela[uredi | uredi izvor]

Gradska zajednica Dallas-Forth Worth metropleks se dijeli u nekoliko općina: Dallas, Collin, Denton, Kaufman i Rockwall. Svaki grad ima svog gradonačelnika. Trenutni gradonačelnik Dallasa je Laura Miller.

Bosanskohercegovačka dijaspora[uredi | uredi izvor]

Prema neslužbenim procjenama u Dallasu se nalazi oko 8.000 bosanskohercegovačkih emigranata uglavnom doseljenika od zadnjeg rata (1992-1995). U DFW metropleksu ih ima oko 12.000. Zbog urbanističke organizacije grada koja je uglavnom bazirana na perifernom razvoju, većina bosanskih emigranata živi razbacano po metropleksu bez značajne centralne zajednice. Broj i uticaj BH organizacija je vrlo mali, te je uticajna sfera bh. dijaspore u društvenom i političkom razvoju grada izuzetno mala. Većina bh. emigranata u Dallasu je iz neretvanskog regiona Hercegovine sa manjim brojem iz centralne Bosne i Bosanske krajine.