Descartesov koordinatni sistem

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dekartov koordinatni sistem je ortogonalni koordinatni sistem, čije su koordinatne linije ravne i u jednakim odstojanjima. Nazvan je po njegovom izumitelju francuskom matematičaru Dekartu i koristi se za jednoznačno definisanje položaja tačaka u prostoru.

Koordinatni sistem

Matematički koordinatni sistem se sastoji od dvije ose, koje se nazivaju apscisa ili x-osa i ordinata y-osa. One su pod pravim uglom i dijele ravan na četiri kvadranta. Položaj se tačke M određuje sa vrijednostima dviju osa M (x,y), gdje je x odstojanje tačke od y-ose, a y, odstojanje tačke od x-ose. Koristi se za jednoznačno definisanje položaja tačaka u prostoru.

Koordinatni sistem podijeljen u kvadrante

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


E-to-the-i-pi.svg Nedovršeni članak Descartesov koordinatni sistem koji govori o matematici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: