Državna bolnica u Austinu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Državna bolnica u Ostinu (en. Austin State Hospital),[1] ranije poznata pod nazivom Teksaški azil za umobolne (en. Texas State Lunatic Asylum), psihijatrijska je bolnica u Austinu u SAD-u, koja posjeduje kapacitet od 299 kreveta. Najstarija je psihijatrijska ustanova u državi Teksas, te najstarija koja kontinuirano djeluje zapadno od rijeke Mississippi. Bolnicom upravlja Teksaški odjel državnih zdravstvenih službi.

Historija (1856-1860)[uredi | uredi izvor]

Teksaško zakonodavstvo izdvojilo je 50.000 dolara za izgradnju bolničke zgrade. Guverner je imenovao tročlanu komisiju koja je odabrala lokaciju za azil. Takođe, komisija je imenovala ljekara upravnika koji je zarađivao 2.000 dolara godišnje. Ukupno 10.000 dolara u američkim obveznicama izdvojeno je za izgradnju objekta.[2] Guverner Elisha M. Pease imenovao je dr. J. C. Perry kao prvog upravnika 27. maja 1857. godine.[3] Njega je zamijenio dr. C. G. Keenan 13. februara 1858.[3]

Upravništvo dr. Beriah Grahama[uredi | uredi izvor]

Sam Houston izabran je za guvernera 1859. godine, te je 9. januara 1960. postavio dr. Beriah Grahama za upravnika azila.[3] Za vrijeme doktora Grahama, tačnije 11. marta 1861, dovršena je glavna zgrada i otvorena je za pacijente.[3] Pet dana kasnije, guverner Houston podnosi ostavku, a njegov nasljednik, guverner Edward Clark, na čelo ustanove vraća dr. Keenana. Dr. Keenan je dužnost obnašao oko sedam mjeseci sve do izbora novog guvernera. Dr. Keenana naslijedio je dr. J. M. Steiner kojeg je imenovao guverner Francis Lubbock 1. novembra 1861.[3]

Organizacije[uredi | uredi izvor]

Vijeće za volonterske usluge državne bolnice u Ostinu je neprofitna organizacija koja provodi prikupljanje sredstava i donacija, te pomaže u izgradnji svijesti zajednice o mentalnim bolestima i ulozi državne bolnice u liječenju istih.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Ulaz u državnu bolnicu u Ostinu

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Association, Texas State Historical. "Austin State Hospital". Texas State Historical Association (jezik: engleski). Pristupljeno 3. 9. 2023.
  2. ^ "Texas Lunatic Asylum". Texas State Gazette. 22. novembar 1856.
  3. ^ a b c d e Clay, W. J. (1904). Statistical Report 1904. Austin, Texas: Von Boeckmann-Jones. str. 190.