Drupal

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Drupal je besplatan sistem za upravljanje sadržajem (CMS), otvorenog koda (open-source), pisan u PHP jeziku. Drupal ima široku primjenu - od malih, ličnih prezentacija, blogova, pa do robusnih poslovnih veb sajtova za e-trgovinu. Postoji podrška i za MySQL i za PostgreSQL.

Historijat[uredi | uredi izvor]

Autor Drupala je Dries Buytaert, a 2001. godine postaje projekt otvorenog koda. Nominalno - Drupal je engleska varijanta holandske riječi "druppel", što u prijevodu znači kap. Interesantna priča je vezana za naziv ovog sistema. Naime, Dris Bajtert je imao ideju da sistem nazove "dorp", što na holandskom znači selo, kao simbol zajednice i međusobne podrške. Međutim, tokom provjere domena, dogodila se greška u kucanju, pa je na taj način, sasvim slučajno, od "sela" (dorp) nastala "kap" (drupal).

Zajednica[uredi | uredi izvor]

Drupal posjeduje veliku zajednicu korisnika i programera. Na matičnom sajtu Drupala je registrovano preko 650.000 korisničkih i 2000 programerskih naloga. Konferencije, na kojima se bilježi svake godine sve veću posjećenost, dešavaju se dva puta godišnje - u Severnoj Americi i Evropi, naizmjenično.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: