Dvonošci (biologija)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dvonošci (bipedi, od latinskog bis - dva i pedis - noga) su sve životinje koje se kreću na dvije noge odnosno dva ekstremiteta. Oni obuhvataju brojne kopnene životinje i ljude.

Mogu se podijeliti na dvonošce koji se prirodno kreću na dvije noge i one koji se povremeno kreću na dvije noge. Prirodni dvonošci su one životinje koje su u potpunosti prilagođene na kretanje na dvije noge. U prirodne dvonošce spadaju ljudi, neke vrste ptica (noj, pingvin) i drugi. Povremeni dvonošci su one životinje koje se mogu uspraviti na dvije noge ili preći kraći put koristeći samo dvije noge, iako morfološki nisu u potpunosti prilagođene na ovaj način kretanja. U ovu grupu spadaju giboni, čimpanze, neke vrste medvjeda i slično.


P biology.png Nedovršeni članak Dvonošci (biologija) koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: