Majmun

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mladi kapucin (Cebus albifrons)

Majmun je naziv za pojedine životinjske vrste iz sisarskog reda primata. Red primata se dijeli na dvije grupe: u prvu grupu se ubrajaju svi polumajmuni (Prosimii), a u drugu pravi majmuni, čovjekoliki majmuni i ljudi (Anthropoidea). Termin „majmun“ obuhvata prave i čovjekolike majmune, ali nije pogrešno tim terminom obuhvatiti i polumajmune (lemure i avetnjake), jer sam termin ne označava monofiletsku grupu. Ako se posmatra u širem smislu riječi, majmun bi bila oznaka za bilo koju vrstu primata, izuzev čovjeka i njegovih neposrednih predaka. Imaju mnoge sličnosti sa čovjekom, pa zato ih i zovu čovjekoliki majmuni jer nemaju rep, imaju istu krvnu grupu, slicno razvice.[citat potreban]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


P biology.png Nedovršeni članak Majmun koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: