Enki Bilal

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Enes Enki Bilal
Example alt text
Francuski strip-umjetnik bosanskog porijekla
Rođenje 7. oktobar 1951.
Beograd, Jugoslavija

Enki Bilal, rođen 7. oktobra 1951 kao Enes Bilalović, francuski je strip autor, scenarista i filmski reditelj bosanskog porijekla. Rođen je u Beogradu, od oca Bošnjaka i majke Slovakinje, a kada mu je bilo 9 godina sa roditeljima seli u Pariz. Otac Muhamed Hamo Bilalović je radio kao krojač za Josipa Broza Tita zbog čega je njega i suprugu posao odveo iz Bosne u Beograd gdje se i rodio sin Enes. U Parizu mali Enes (kasnije Enki) upoznaje René Goscinnya i započinje svoju posvećenost stripu. U Goscinnyjevom magazinu "Pilote", godine 1972., objavljuje svoju prvu priču - "Le Bol Maudit".

Jedan od njegovih najznačajnijih radova je i SF (naučno fantastični) strip serijal u četiri knjige pod naslovom Hatzfeld Tetralogy koju Bilal objavljuje između 1998 i 2007, i na neki način je posvećuje Sarajevu s obzirom da je inspirirana strahotama opsade grada tokom rata '90-ih u Bosni i Hercegovini. Junaci priče su četiri sarajevska ratna siročeta, pa se i radnja, izmešu ostalog, odvija i u Sarajevu u budućnosti. Hatzfeld Tetralogy se sastoji od četiri priče: San monstruma (1998) (francuski: Le sommeil du monstre; engleski: The Dormant Beast), 32 Decembar (2003) (francuski: 32 Décembre; engleski: December 32), Rendez-vous u Parizu (2006) (francuski: Rendez-vous à Paris ) i Četiri? (2007) (francuski: Quatre?; engleski: Four?).

Ostali značajniji radovi su strip serije Nikopol Trilogy, Légendes d'Aujourd'hui, te brojna pojedinačna izdanja. Također važno je istači i rad na animiranim filmovima (kao autor i u saradnji) Bunker Palace Hôtel (1989), Tykho Moon (1996), Immortel (Ad Vitam) (2004) i CineMonster (2007).

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za rad na stripu kao i rad na filmu.

Reference[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Enki Bilal na Internet Movie Database
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: