Femoralna kila

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Femoralna kila je protruzija sadržaja trbušne duplje kroz femoralni kanal. Nalazi se ispod ingvinalnog ligamenta u blizini femoralnih krvnih sudova i nerva. Rijeđe se javlja od preponske kile a češća je kod žena nego kod muškaraca. Ponekad se zamjeni sa preponskom kilom te bude uzrok neuspjeha operativnog tretmana činjenica da hirurg nije primijetio femoralnu kilu u toku operacije nego je samo napravio plastiku zadnjeg zida preponskog kanala.

Femoralna kila (Hernia femoralis)[uredi | uredi izvor]

Uzrok femoralne kile je anatomski slaba tačka u području kuda prolaze glavni krvni sudovi i nervi za nogu. To su femoralna arterija (arteria femoralis) i femoralna vena (vena femoralis)i femoralni nerv (nervus femoralis)

MKB kod[uredi | uredi izvor]

MKB kod je šifra bolesti prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB 10)

K41 je kod femoralne kile

K40.0 je kod uklještene femoralne kile bez gangrene

K40.1 je kod uklještene femoralne kile sa gangrenom

K40.9 je kod femoralne kile bez uklještenja i gangrene

Simptomi i klinički znaci[uredi | uredi izvor]

Preponska kila se prezentira kao ispupčenje ili guta u preponi obično ispod ingvinalnog ligamenta čija veličina varira ovisno od položaja pacijenta. Ako pacijent leži na leđima kila može biti nezamjetljiva. Stoga se pacijent uvijek pregleda u stojećem položaju. U određenom broju slučajeva kada je kilni prsten uzak kila se teško ili nikako ne može potpuno reponirati (vratiti sadržaj u trbuh). Sadržaj kilne kese može biti tanko ili debelo crijevo, trbušna maramica ili čak i crvuljak (Appendix vermiformis). Ako se sadržaj ne može reponirati a time je ugroženo snabdijevanje krvlju uklještenih crijeva može doći do gangrene crijeva. Također može doći i do zastoja rada crijeva zbog vanjske kompresije kilnog prstena i pojave ileusa (zapetljaj crijeva). Ovo je češći slučaj nego kod preponske kile. Bol je čest simptom mada nije naglašen osim kada dođe do ukliještenja. Ovo je indikacija za hitnu operaciju koja nosi veći operativni rizik od elektivne operacije (planirana operacija sa pripremom bolesnika)

Tretman[uredi | uredi izvor]

Hirurški tretman[uredi | uredi izvor]

Operacija kile podrazumijeva ojačanje zidova kanala. Ranije tehnike su podrazumijevale šivanje ivica kanala. Sada se koriste tehnike sa polipropilenskom mrežicom koja pojačava najdublju fasciju (fascia transversalis) i ne stvaraju dodatno zatezanje trbušnog zida. Posljedica toga je manji bol i manja šansa recidiva (ponovljena kila). Tension free tehnika označava da nema natezanja zidova trbuha. Operacija može biti urađena prednjim pristupom gdje je rez na koži preponske regijije ili laparoskpski gdje se pristupa preperitonealno i mreža koja je obično veća nego kod klasične metode se postavlja ispod peritoneuma. Direktan kontakt mrežice sa crijevima se izbjegava zbog stvaranja priraslica koje mogu izazvati zapetljaj crijeva i učiniti buduće operativne zahvate mnogo težima ako budu potrebni. Laparoskopske metode rješavaju istovremeno i preponsku i femoralnu kilu ako se jave istovremeno jer su pokriveni mrežicom izlazi preponskog i femoralnog kanala. Postoje dva tipa laparoskopskih operacija približno iste vrijednosti. Prvi tip podrazumijeva ulazak u trbušnu duplju i otvaranje preperitonealnog prostora dok kod drugog tipa se pomoću balona formira prostor u koji se ubacuje mrežica. Ove operacije zahtijevaju opću anesteziju dok se klasične operacije mogu raditi u lokalnoj ili spinalnoj anesteziji. Tada pacijent može kašljanjem povećati pritisak u trbušnoj duplji i omogućiti hirurgu da vidi mjesto gdje se kila nalazi.

Konzervativni tretman[uredi | uredi izvor]

Nošenje specijalnih pojaseva može olakšati simptome kile. Pojasevi ne mogu izliječiti kilu a primjenjuju se obično kod ljudi koji nisu kandidati za operativni tretman najčešće zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Postoperativni tok[uredi | uredi izvor]

Postoperativno pacijenti treba da izbjegavaju fizičko naprezanje dokle god traje stvaranje ožiljka i zarastanje tkiva. Nakon par mjeseci pacijent može raditi sve normalne životne aktivnosti. Ekstremni fizički napori treba da se izbjegavaju.

Recidivi[uredi | uredi izvor]

Recidiv označava povratak nekog oboljenja. Recidivi femoralne kile su rijetki ako se ugradi mrežica. Često se javljaju u slučaju takozvane "missed hernia" (previđena kila) kada hirurg previdi postojanje femoralne kile misleći da se radi samo o preponskoj kili.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]