Filmografija Kirka Douglasa

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži

Kirk Douglas je poznati američki filmski i pozorišni glumac, filmski producent i autor. Njegovi najpopularniji filmovi su: Iz prošlosti (Out of the Past 1947), Prvak (Champion 1949), As u rukavu (Ace in the Hole 1951), Loši i lijepi (The Bad and the Beautiful 1952), 20.000 milja pod morem (20.000 Leagues Under the Sea 1954), Žudnja za životom (Lust for Life 1956), Staze slave (Paths of Glory 1957), Obračun kod OK Corrala (Gunfight at the O.K. Corral 1957), Vikinzi (The Vikings 1958), Spartak (Spartacus 1960), Usamljeni su hrabri (Lonely Are Brave 1962), Sedam dana u maju (Seven Days in May 1964), Heroji Telemarka (The Heroes of Telemark 1965), Saturn 3 (Saturn 3 1980), Žestoki momci (Tough Guys 1986) i dr.

U nastavku je data filmografija ovog glumca.

Naziv na bosanskom jeziku Izvorni naziv Godina Uloga Napomena
Čudnovata ljubav Marthe Ivers The Strange Love of Martha Ivers 1946. Walter O'Neil
Iz prošlosti Out of the Past 1947. Whit Sterling
Žaljenje postaje Elektra Mourning Becomes Electra 1947. Peter Niles
Hodam sam I Walk Alone 1948.
Utvrđenje Jerihona The Walls of Jericho 1948. Tucker Wedge
Moja draga sekretarica My Dear Secretary 1949. Owen Waterbury
Pismo za tri žene A Letter to Three Wives 1949. George Phipps
Prvak Champion 1949. Michael 'Midge' Kelly
Mladić s trubom Young Man with a Horn 1950. Rick Martin
Staklena menažerija The Glass Menagerie 1950. Jim O'Connor
Along the Great Divide Along the Great Divide 1951. Marshal Len Merrick
As u rukavu Ace in the Hole 1951. Charles 'Chuck' Tatum
Detektivska priča Detective Story 1951. Det. James 'Jim' McLeod
Veliko drveće The Big Trees 1952. Jim Fallon
Veliko nebo The Big Sky 1952. Jim Deakins
Loši i lijepi The Bad and the Beautiful 1952. Jonathan Shields
Priča o tri ljubavi The Story of Three Loves 1953. Pierre Narval
Žongler The Juggler 1953. Hans Muller
Čin ljubavi Un acte d'amour 1953. Robert Teller
Program Jack Benny The Jack Benny Program 1954. TV serija
20.000 milja pod morem 20000 Leagues Under the Sea 1954.
Trkači The Racers 1955. Gino Borgesa
Ulisse Ulisse 1955. Ulysses
Čovjek bez značke Man Without a Star 1955. Dempsey Rae
Indijski borac The Indian Fighter 1955. Johnny Hawks
Žudnja za životom Lust for Life 1956. Vincent Van Gogh
Vrhunska tajna afera Top Secret Affair 1957. Maj. Gen. Melville Goodwin
Obračun kod O.K. Coralla Gunfight at the O.K. Corral 1957. Dr. John 'Doc' Holliday
Staze slave Paths of Glory 1957. Col. Dax
Vikinzi The Vikings 1958. Einar
Posljednji voz iz Gun Hill Last Train from Gun Hill 1959. maršal Matt Morgan
Đavolja disciplina The Devil's Disciple 1959. Richard 'Dick' Dudgeon
Bili smo stranci kada smo se sreli Strangers When We Meet 1960. Larry Coe
Spartak Spartacus 1960. Spartak
Grad bez sažaljenja Town Without Pity 1961. major Steve Garrett
Posljednji zalazak sunca The Last Sunset 1962. Brendan O'Malley
Usamljeni su hrabri Lonely Are the Brave 1962. John W. "Jack" Burns
Dvije sedmice u drugom gradu Two Weeks in Another Town 1962. Jack Andrus
Udica The Hook 1963. Narednik P.J. Briscoe
Dvije sedmice u drugom gradu Two Weeks in Another Town 1962. Jack Andrus
Udica The Hook 1963. Narednik P.J. Briscoe
Lista glasnika Adrijana The List of Adrian Messenger 1963. George Brougham/Vicar Atlee/Mr. Pythian/Arthur Henderson
Za ljubav ili novac For Love or Money 1963. Donald Kenneth 'Deke' Gentry
Sedam dana u maju Seven Days in May 1964. pukovnik Martin 'Jiggs' Casey
Na Harmovom putu In Harm's Way 1965. Paul Eddington
Heroji Telemarka The Heroes of Telemark 1965. Dr. Rolf Pedersen
Pad džinovske sjenke Cast a Giant Shadow 1966. pukovnik David 'Mickey' Marcus
Paris brûle-t-il? Paris brûle-t-il? 1966. general. George S. Patton
Zapadno The Way West 1967. William J. Tadlock
Ratni vagon The War Wagon 1967. Lomax
Once Upon a Wheel Once Upon a Wheel 1968. dokumentarni
Divan način da se umre A Lovely Way to Die 1968. Jim Schuyler
Bratstvo The Brotherhood 1968. Frank Ginetta
Aranžman The Arrangement 1969. Eddie Anderson
Nepošten čovjek There Was a Crooked Man... 1970. Paris Pitman, Jr.
Uhvatiti špijuna To Catch a Spy 1971. Andrej
Poseban London, poseban most The Special London Bridge Special 1972. Indijski borac
Čovjek od poštovanja Uomo da rispettare, Un 1972. Steve Wallace
Dr. Jekyll i Mr. Hyde Dr. Jekyll and Mr. Hyde 1973. Dr. Jekyll/Mr. Hyde
Skalavag Scalawag 1973. Peg također i režiser
Plašljivac Mousey 1974. George Anderson
Jacqueline Susann's Once Is Not Enough Jacqueline Susann's Once Is Not Enough 1975. Mike Wayne
Potjera Posse 1975. Howard Nightingale
Arthur Hailey's the Moneychangers Arthur Hailey's the Moneychangers 1976. Alex Vandervoort TV Miniserija
Pobjeda kod Entebbea Victory at Entebbe 1976. Hershel Vilnofsky
Holokaust 2000 Holocaust 2000 1977. Robert Caine
Furija The Fury 1978. Peter Sandza
Zlikovac The Villain 1979. Cactus Jack
Saturn 3 Saturn 3 1980. Adam
Kućni filmovi Home Movies 1980. Dr. Tuttle 'The Maestro'
Konačno odbrojavanje The Final Countdown 1980. kapetan Matthew Yelland
Čovjek iz Snowy Rivera The Man from Snowy River 1982. Harrison/Spur
Ljubavna sjećanja Remembrance of Love 1982. Joe Rabin
Eddie Macon's Run Eddie Macon's Run 1983. Carl 'Buster' Marzack
Crtež Draw! 1984. Harry H. Holland aka Handsome Harry Holland
Amos Amos 1985. Amos Lasher
Žestoki momci Tough Guys 1986. Archie Longd
Queenie Queenie 1987. David Konig TV film
Nasljedstvo vjetra Inherit the Win 1988. Matthew Harrison Brady
Dvije ukrštene priče Two-Fisted Tales 1991. general
Oskar Oscar 1991. Eduardo Provolone
Veraz Veraz 1991. Quentin
Tajna The Secret 1992. Mike Dunmore
Pohlepan Greedy 1994. Ujak Joe
Odvedi me ponovo kući Take Me Home Again 1994. Ed Reece TV film
Simpsoni Simpsoni 1996. Chester J. Lampwick TV serija
Dijamanti Diamonds 1999. Harry Agensky
Dodir anđela Touched by an Angel 2000. Ross Burger TV serija
Scena po scena Touched by an Angel 2000. TV serija
It Runs in the Family It Runs in the Family 2003. Mitchell Gromberg
Iluzija Illusion 2004. Donal Baines
Meurtres à l'Empire State Building Meurtres à l'Empire State Building 2008. Jim Kovalski


Reference[uredi | uredi izvor]

Vanski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Filmografija Kirka Douglasa na Internet Movie Database