Freeware

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Freeware je vrsta softwarea, koja se može zakonito koristiti bez kupovine ili plaćanja licence. Freeware se ne smije zamjeniti sa open source software-om, koji je opet sasvim drugačiji izraz.

Mnogi poznati programi (software), pogotovo oni koji imaju veze sa internetom, su freeware kao na primjer Adobe Reader ili Microsoftov internet browser Internet Explorer.

Podkategorija freeware-a je adware, gdje se software može koristiti besplatno, ali koji sadrži reklame u sebi.

Postoje i druge, manje ili više ekzotične, varijante, kao npr. postcardware, gdje korisnik mora poslati razglednicu iz svog grada ili područja osobi koja je napravila dotični software.

Često se može donirati novac ili oprema osobama koje su napravile freeware, ali je to isključivo na volonterskoj bazi, jer inače ne bi se radilo o freeware-u.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: