General

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

General je oficirski čin visokog vojnog ranga. Ovaj termin se koristi gotovo u svakoj zemlji svijeta.

U mnogim zemljama postoje različiti stupnjevi generalskog čina (naprimjer u Armiji RBiH je postojao brigadni general, armijski general itd.), što predstavlja najviše oficirske činove jedne vojske. Ipak u nekim zemljama postoje i oficirski činovi višeg ranga od generala, kao npr. maršal.

General je historijski gledano armijski čin, ali se često koristi i u vazdušnim snagama. U većini mornarica svijeta, ekvivalent činu generala je čin admirala.

Upotreba čina generala je započela u 17. vijeku u vrijeme organizovanja profesionalnih armija. U početku se general koristio kao sufiks postojećim činovima, naprimjer pukovnik general, kapetan general, u cilju razlikovanja najznačajnijih vojnih oficira jedne vojske.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: