Geografska širina

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici se koriste jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite nepostojeće šablone i zatim uklonite ovaj šablon.
Geografska širina značajno utiče na srednje godišnje temperature

Geografska širina je udaljenost nekog mjesta od ekvatora prema sjevernom i južnom geografskom polu. Označava se grčkim slovom phi (\phi\,\!). Prema tome na kojoj se Zemljinoj polulopti (hemisferi) nalazi može biti:

  • Sjeverna geografska širina
  • Južna geografska širina

Geografska širina se mjeri na svaki uglovni stepen od 0 do 90 krečući se od ekvatora prema polovima. Geografska širina na ekvatoru je 0°, a na polovima je geografska širina 90°. Na geografskoj karti se predstavlja horizontalnim linijama zvanim paralelama.Polovi su tačke koje se ne rotiraju. Svaka zemljina polovina ima po 89 paralela, što sa ekvatorom ukupno čini 179.

Pogledajte još[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Bih-usa.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na link uredi i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Geografska širina koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: