Halidi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fluorit

Halidi su binarni hemijski spojevi, koji sadrže halogeni element u oksidacionom stanju (-1). Halidi su fluoridi, hloridi, bromidi, jodidi. Najpoznatiji primjer je kuhinjska so (natrijum hlorid), koji u prirodi dolazi kao mineral halit.

Jedan njegov dio je atom halogena, a drugi deo je element ili radikal sa manjom (ili većom) elektronegativnošću od halogena. Halid može da bude fluorid, hlorid, bromid, jodid, ili astatid.[1][2] Mnoge soli su halidi. Svi alkalni metali formiraju halide. Oni su bijele čvrste materije na sobnoj temperaturi.

Halidni jon je atom halogena sa negativnim nabojem. Halidni anjoni su fluorid (F−), hlorid (Cl−), bromid (Br−), jodid (I−) i astatid (At−). Ovi joni su prisutni u svim jonskim halidnim solima

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: