Hardy Krüger

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hardy Krüger
Hardy Krüger
Rodno ime Franz Eberhard August Krüger
Rođenje 12. april 1928.
Berlin-Wedding, Njemačka

Hardy Krüger, pravo ime Franz Eberhard August Krüger; Wedding, 12. april 1928) je njemački glumac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Marta 1945. Krüger je bio regrutovan u 38. SS diviziju Nibelungen i učestvovao je u borbi prije nego što su ga zarobili Amerikanci. Publici sa engleskog govornog područja prvi put se predstavio 1957. u britanskom filmu The One That Got Away, o jedinom njemačkom ratnom zarobljeniku koji je pobjegao iz savezničkog zarobljeništva.

Krügera je privlačila Afrika, pa je kupio farmu Ngongongare u današnjoj sjevernoj Tanzaniji, koju je posjedovao 13 godina. Ngongongare je bila pozornica za film Hatari! iz 1962. u kom je Krüger glumio uz Johna Waynea.

Glumio je brojnim evropskim i američkim filmovima kao što je originalana verzija Leta feniksa iz 1965. i njemačka verzija filma The Moon is Blue. Ostali filmovi u kojima se pojavio su Bitka na Neretvi Veljka Bulajića, Nedostižni most Richarda Attenborougha i The Wild Geese (1978) sa Richardom Burtonom.

Njegova kćerka Christiane Krüger i sin Hardy Krüger mlađi su također glumci.


Uloge[uredi | uredi izvor]

Franz Eberhard August Krüger

Filmografija

Godina Naslov
1944. Junge Adler
1957. The One That Got Away
1958. Bachelor of Hearts
1959. Blind Date
1960. Taxi to Tobruk
1962. Hatari!
1962. Les dimanches de ville d'Avray
1964. Le Gros coup
1965. Los Pianos mecánicos
1965. Le Chant du monde
1965. Let feniksa The Flight of the Phoenix
1966. The Defector
1967. La Grande sauterelle
1968. Le Franciscain de Bourges (1968)
1969. La Monaca di Monza
1969. Bitka na Neretvi The Battle of Neretva pukovnik Kranzer
1969. Osvoboždenie
1969. The Secret of Santa Vittoria
1971. The Red Tent
1971. Das Messer
1972. Diabólica malicia
1973. Tod eines Fremden
1973. Le Solitaire
1975. Paper Tiger
1976. Potato Fritz
1977. À chacun son enfer
1977. Nedostižni most A Bridge Too Far SS-brigadefirer Ludvig
1978. The Wild Geese
1978. Blue Fin
1981. Feine Gesellschaft - beschränkte Haftung
1982. Wrong Is Right
1984. Slagskämpen
1988. Rat i sjećanja War and Remembrance

Nagrade[uredi | uredi izvor]

  • 1959 Bravo Otto (bronza)
  • 1960 Bravo Otto (srebro)
  • 1983 Deutscher Filmpreis
  • 1986 Goldene Kamera
  • 2001 Bavarian Film Awards Honorary Award [1]
  • 2001 Officier de la Légion d’Honneur
  • 2008 Bambi: Lifetime Achievement Award
  • 2009 Great Cross of Merit, neck cross


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Hardy Krüger na Internet Movie Database

Hardy Krüger na Internet Broadway Database

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: