Harlem Globetrotters

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Harlem Globetrotters je nezavisni košarkaški klub čiji igrači utakmici kombinuju komične i sportske scene, i čije su utakmice, prvenstveno, zabavnog karaktera. Klub je osnovao Abe Saperstein, 1927. godine u Čikagu. Ime Harlem su dobili zbog asocijacija na vodeću afroameričku zajednicu u SAD-u. Tokom postojanja odigrali su više od 20 000 utakmica u preko 100 zemalja.

Neki od članova Harlemovaca su Wilt Chamberlain i Bill Cosby, koji je, u mladosti, imao ugovor sa ekipom. Vlasnik kluba je Mannie Jackson, a sjedište im je u Feniksu, SAD. Često se pojavljuju kao animirani likovi u crtanim filmovima Hanna-Barbera kompanije. 2002. godine su primljeni u Kuću slavnih košarke.

Penzionisani brojevi[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: