Hermione Granger

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hermione Jean Granger
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
Boja kosesmeđa, jako kovrčava
Boja očijusmeđa
DomGryffindor
Čistoća krvibezjačko porijeklo
VjernostHarry Potter/Red feniksa/Albus Dumbledore/Dumbledoreova Armija
GlumacEmma Watson
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca


Hermione Granger je porijeklom bezjakinja. Njeni roditelji su zubari. Harryja i Rona upoznala je u "Hogwarts Expressu" prvog dana tražeći Nevillovu izgubljenu žabu. U početku ni Harryju ni Ronu nije bila simpatična jer je svima zapovijedala i puno pametovala. Međutim, to se promijenilo nakon što su Ron i Harry spasili Hermionu od gorskog trola, a ona njih od kazne. Od toga dana oni su postali najbolji prijatelji.

Hermione je opsiana kao djevojčica duge smeđe kovrđave kose sa lijepim smeđim očima. Do četvrte godine je imala duže zube nego što je normalno, ali joj je Madame Pomfrey magijom smanjila i dovela u normalnu veličinu. Vrlo je atraktivna, iako je to zasjenjeno njenim znanjem i oštroumnošću. Bila je u vezi sa Viktorom Krumom koji je pozvao na Božićni bal na što je Ron bio užasno ljubomoran.

Hermione je najpametnija učenica na godini i uvijek ima spreman odgovor na profesorovo pitanje (i zato joj svi govore da je sveznalica). To njeno znanje često izvlači Rona i Harryja iz nevolja, bilo da se radilo o njihovim pustolovinama ili o školskim zadaćama. Hermione uvijek za sve ima logično objašnjenje i zato neprestano "spušta na zemlju" Rona i Harryja kad se oni previše zanesu svojim nemogućim i gotovo apsurdnim idejama i teorijama. Često u školi pomaže Nevillu. Također je poznata i kao stručnjak za ljubavne probleme, pa joj se zato i Harry obraća kad ne razumije cure.

Ron i Hermione se neprestano svađaju (uglavnom oko gluposti) i tako dovode do ludila sve oko sebe, a posebno Harryja. Trebalo im je milion godina da shvate ono što su već svi znali - da se sviđaju jedno drugom. Ali, Ron ne bi bio Ron da i to nije uprskao, ali ipak su u zadnje vrijeme stvari krenule nabolje.

Hermione je osnovala Z.B.LJ.U.V. (Zajednica za boljitak ugnjetavanih vilenjaka), čime neprestano gnjavi sve oko sebe, a i od nje je potekla ideja o osnivanju Dumbledoreove Armije. Kad se tako uhvati nekog plana, ne odustaje lahko, čak i ako pri tome krši školska pravila (čemu se inače strogo protivi).

Slytherini se uvijek rugaju Hermioni što je bezjačkog porijekla, i nazivaju je raznim pogrdnim imenima, međutim i Ron i Harry je uvijek brane (i usput tako zarade još jednu kaznu), iako im Hermiona neprestano govori da ih ignoriše.

Hermione ima riđeg mačka Krivonju. Mačak je nevjerovatno inteligentan, shvatio je da su Sirius Black i Peter Pettigrew bili animagusi. Skoro cijelu treću godinu su Ron i Hermiona bili posvađani zbog njega.

U filmu Hermionu glumi Emma Watson.