Hobi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Hobi ili slobodno zanimanje je kada pojedinac sam ili u zajednici sa drugima izvodi slobodne radnje koje ga čine zadovoljnim a od kojih nema novčani dobitak.

U hobije mogu spadati sve igre kao i sportovi. U hobije također spadaju skupljanje predmeta koji privlače pažnju prikupljača kao na primjer: skupljanje poštanskih markica (filatelija), skupljanje starih navčanica (numizmatika), razglednica, fotografija, salveta, značkica, igrački itd.

Svaka osoba ima barem jedan svoj hobi koji upražnjava u slobodnom vremenu i koji ga čini sretnim i zadovoljnim, a također, sa hobijem, pojedinac (grupa), korisno iskorištava slobodno vrijeme.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: