Hram Veste

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hram Veste

Hram Veste se nalazi na Rimskom forumu izgrađena u vrijeme rane rimske republike od 6. vijeka p. n. e. Hram je bio nekoliko puta uništen u požarima te ponovno izgrađen. Preostala građevina je ostatak hrama iz 1. vijeka p. n. e. Hram je zadnji put renoviran u 3. vijeku n. e.

Vesta je bila boginja vatre a kult o Vesti je govorio prvobitno o 4 Vestalne djevice a kasnije o 6 koje su čuvale plamen na oltaru ovog hrama. Hram je bio kružnog oblika sa duplim stubištem od klasičnih korintskih stubova koji su obilježaval ulazni portal u hram.


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Hram Veste koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: