Hu Jintao

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Hu Đintao, predsjednik Narodne republike Kine.

Hu Đintao (uprošćeni kineski: 胡锦涛, (kin.), pidžin: Hú Jǐntāo; rođen 21. decembra 1942) je trenutni predsjednik Narodne republike Kine. Na ovom položaju je od 2002. godine. Također je i generalni sekretar Komunističke partije Kine od 2002., predsjedavajući centralne vojne komisije od 2004. godine. Na mejstu predsjednika nasledio je Đijanga Cemina. Od preuzimanja položaja Hu insistira na većem kontrolisanju ekonomije i konzervantivan je u sprovođenju političkih reformi. Njegova spoljna politika je manje pomirljiva nego spoljna politika njegovih prethodnika tako da je kineski uticaj u svijetu porastao od vremena njegovog stupanja na dužnost.

Njegovo uzdizanje na mjesto predsjednika predstavlja transformaciju od stare komunističke uprave na mlađe tehnokrate. Veći dio svog radnog vijeka Đintao je proveo kao dio komunističke uprave. Bio je šef partije u Tibetanskom autonomnom regionu i potpredsednik za vrijeme Đijang Cemina. Zalaže se za harmonično društvo i mirne međunarodne odnose. Također nastoji da ubrza kineski naučni i tehnički razvitak.Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: