John Cale

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
John Cale
John Cale (2006).jpg
Rođenje 9 mart 1942,
Garnant, Wales
Angažman The Velvet Underground, Nico, Brian Eno
URL http://www.john-cale.com/

John Davies Cale (Garnant, Wales, 9. mart 1942),[1] britanski muzičar, kompozitor i muzički producent.

Bio je član rock benda The Velvet Underground.[2]

Također je i ušao u Rock and Roll Hall of Fame kao član The Velvet Underground.[3]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • Vintage Violence (1970)
  • Church of Anthrax (1971) − s Terry Riley-om
  • The Academy in Peril (1972)
  • Paris 1919 (1973)
  • Fear (1974)
  • Slow Dazzle (1975)
  • Helen of Troy (1975)
  • Honi Soit (1981)
  • Music for a New Society (1982)
  • Caribbean Sunset (1984)
  • Artificial Intelligence (1985)
  • Words for the Dying (1989)
  • Songs for Drella (1990) − sa Lou Reed-om
  • Wrong Way Up (1990) − sa Brian Eno-om
  • Last Day on Earth (1994) − sa Bob Neuwirth-om
  • Walking on Locusts (1996)
  • HoboSapiens (2003)
  • blackAcetate (2005)
  • Shifty Adventures in Nookie Wood (2012)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.allmusic.com/artist/john-cale-mn0000224638
  2. ^ http://www.rollingstone.com/music/news/john-cale-yeasayer-sharon-van-etten-celebrate-the-music-of-nico-20130117
  3. ^ http://rockhall.com/inductees/the-velvet-underground/

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: