Judas Priest

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Judas Priest je heavy metal bend osnovan 1969. u Birminghamu, Engleskoj. Klasični sastav benda čine vokalist Rob Halford, gitaristi K.K. Downing i Glenn Tipton, i Ian Hill na bas gitari. Oni su jedan od bendova koji su pokrenuli tzv. ˝Novi val britanskog heavy metala˝ (eng. NWOBHM) početkom osanmdesetih godina dvadesetog vijeka.

Sastav[uredi | uredi izvor]

Sadašnji sastav[uredi | uredi izvor]

Bivši članovi[uredi | uredi izvor]

  • Vokali:
    • Tim "Ripper" Owens (1997.- 2003.)
    • Alan Atkins (1967.- 1973.)
  • Bubnjevi:
    • Dave Holland (1979.- 1989.)
    • John Hinch (1973.- 1975.)
    • John Ellis (1969.- 1971.)
    • Alan "Skip" Moore (1971.- 1973, 1975.- 1977.)
    • Chris "Congo" Campbell (1972.- 1973.)
    • Les Binks (1977.- 1979.)


Diskografija[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

  • Rocka Rolla (1974.)
  • Sad Wings Of Destiny (1976.)
  • Sin After Sin (1977.)
  • Stained Class (1978.)
  • Killing Machine (1978.) (album poznat i kao "Hell Bent for Leather")
  • Unleashed in the East (1979., live album)
  • British Steel (1980.)
  • Point of Entry (1981.)
  • Screaming for Vengeance (1982.)
  • Defenders of the Faith (1984.)
  • Turbo (1985.)
  • Priest...Live! (1987., live album)
  • Ram It Down (1988.)
  • Painkiller (1990.)
  • Jugulator (1997.)
  • Live Meltdown (1998., live album)
  • Demolition (2001.)
  • Live in London (2002., live DVD)
  • Electric Eye (2003., live DVD)
  • Angel of Retribution (2005.)
  • Nostradamus (2008.)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: