Köln

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Köln
Grad
Köln noću
Köln noću
Službeni grb Köln
Grb
Država Njemačka
PokrajinaSjeverna Rajna-Vestfalija
Vlada
 • NačelnikHenriette Reker
Površina
 • Ukupno405,15 km2
Nadmorska visina37 m
 • GustoćaGreška izraza: Neočekivani / operator /km2
Vremenska zonaCET (UTC+1)
 • Ljeti (DST)CEST (UTC+2)
Poštanski broj50441–51149
Pozivni broj0221
Registracija vozilaK
Veb-sajtwww.stadt-koeln.de

Köln je grad u Njemačkoj, u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija. Četvrti je najveći grad u Njemačkoj (nakon Berlina, Hamburga i Minhena) i najveci grad pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. Nalazi se na obali rijeke Rajne, unutar metropolitanskog područja Rajna-Rur, jednog od najvećih metropolitanskih područja u Evropi i sa više od 10 miliona stanovnika, najvećim takvim u Njemačkoj.

Udaljen je oko 80 km od granice sa Belgijom. Grad je čuven po Kelnskoj katedrali i Univertitetu u Kelnu, jednom od najstarijih i najvećih univerziteta na kontinentu. Također je poznat i po Kölsch pivu, kao i po karnevalu koji se svake godine održava u februaru.

Znamenitosti[uredi | uredi izvor]

Historijska jezgra Kölna je bila razorena u Drugom svjetskom ratu, ali je kasnije obnovljena. Najprepoznatljiviji simbol Kölna je katedrala u gotičkom stilu. To je jedna od najpoznatijih njemačkih katedrala koja je upisana na listu svjetske baštine UNESCO-a. Grad ima još mnogo crkava i građevina u gotičkom i romaničkom stilu. Poznat je most preko Rajne Hohenzollernbrücke. Postoji telekomunikacijski toranj Colonius s posmatračnicom. Grad je poznat kao mjesto nastanka kolonjske vode i postoji muzej posvećen njoj.

Saobraćaj[uredi | uredi izvor]

U Kölnu je sjedišnje njemačkog avioprijevoznika Lufthanse. Također je sjedište Evropske agencije za zračnu sigurnost (EASA). Aerodrom Köln-Bonn je jedan od značajnijih u Njemačkoj i služi za oba grada. Köln je vrlo gustom mrežom autoputeva i željezničkih pruga (jednom od najgušćih u Njemačkoj) povezan s ostalim gradovima unutar Ruhra.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Köln koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.