Kasiodor

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Flavius Magnus Aurelius Casiodorus, poznatiji pod imenom Kasiodor (490-580) je rimski državnik i pisac.

Kasiodor je rođen u uglednoj rimskoj aristokratskoj porodici. Otac mu je bio prefekt pretorija i posjednik velikih imanja u Kalabriji. Otac je služio gotskom kralju Odoakru i kralju Teodoriku. Svoga sina Kasiodora školovao je po svom uzoru ka državnoj administrativnoj karijeri. Tako je Kasiodor kao mladić postao sekretar kabineta kralja Teodorika (493-526) u Italiji. Kasnije je zamijenio Boecija kao magister officiorum i konačno pod Atalarikom (533) postao je perfekt pretorija. Doživio je kraj kraljevstva Gota. Povukao se na svoje imanje u Kalabriju 540. i osnovao samostan kod Squllace (Vivarium).

Kasiodor je izuzetno poznat po svome djelu Historia Gothorum. Ona je sačuvana samo u odlomcima koje je polovinom 6. vijeka sačinio Jordanes. Iza Kasiodora ostale su sačuvane Variae, zbirka pisama i dokumenata kraljevske kancelarije koji su utjecali na kancelarijski obrazac srednjega vijeka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: