Keš memorija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dijagram memorijskog keša centralne procesorske jedinice

Cache je mala memorija koja služi za pohranu podataka koji se često koriste. U nju se, za razliku od buffer memorije može pisati na koje mjesto se želi i čitati s kojeg mjesta se želi. L1 cache je primarna cache memorija. Nalazi se na istom čipu kao i procesor, radi na taktu procesora, kapacitet 8-128kB. L2 cache- sekundarna cache memorija najčešće radi na nazivnoj brzini procesora.

U računarskom inženjerstvu keš (cache (izgovor /ˈkæʃ/ kash ili Aust/NZ: /keɪʃ/ kaysh) je komponenta koja transparentno smješta podatke, tako da se budući zahtjevi za tim podacima izvršavaju brže.

Podaci koji su smješteni u kešu mogu biti vrijednosti koje su izračunate ranija ili duplikati početnih vrijednosti koje su smještene drugdje. Ako se zahtijevani podaci nalaze u kešu (cache hit), ovaj zahtjev može biti poslužen jednostavnim čitanjem keša, što je srazmjerno brže. U drugom slučaju, (cache miss), podaci moraju biti preračunati ili dohvaćeni sa originalne lokacije, na kojoj su smješteni, pa je ovo sporije.

Dakle, što više zahtjeva može biti posluženo iz keša, brže su performanse cijelog sistema.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Keš memorija koji govori o hardveru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.