Kenan Halilović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kenan Halilović
Rođenje1988 (35–36 god.)
ZanimanjeCrtač stripa

Kenan Halilović rođen 25. 09. 1988. godine u Zenici [1] jest bosanskohercegovački freelance crtač stripova koji trenutno sarađuje sa izdavačkim kućama Releasing the Serpents Publishing i Obscura Comics.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen i odrastao u Zenici, nakon gdje završetka osnovne i srednje škole, diplomirao je na Zdravstvenom fakultetu u Zenici. Halilović je kroz godine razvio prepoznatljiv stil[2][ne nalazi se u izvoru] koji ga čini jednim od najzapaženijih ilustratora u modernoj industriji bosanskohercegovačkog stripa[potreban citat].

Stripovi[uredi | uredi izvor]

Halilovićeva karijera je obilježena radom na značajnim projektima[3], uključujući suradnju na strip serijalu "Hairology" koji je financiran preko Kickstarter platforme[4]. Ovaj projekt je sastavljen od antologije priča koje je vizualizovao svojim jedinstvenim stilom.

U junu 2023, Kenan je radio na projektu "THE WORLD OF TOMORROW #1"[5] u okviru Uncharted Wilderness Studios. U ovom stripu,Halilović je bio zadužen za ilustracije, te je kreirao umjetničko djelo za naslovnicu. Projekat istražuje tugu i kompleksnost života starijeg televizijskog glumca koji se suočava sa sopstvenim demonima i izazovima sudbine.

Drugi projekat koji ističe njegov talent je horor strip "Pumpkin", stvoren u saradnji sa Sun Khamunaki i Garth Matthamsom. Halilović je zaslužan za ilustracije u drugom izdanju ovog stripa, a svojim radom doprinosi priči o osveti i pravdi koja prati protagonistkinju Paige u njenim avanturama.

Stil[uredi | uredi izvor]

Kenan Halilović je poznat po svom detaljnom stilu ilustracije koji donosi dubinu i realizam u svijet stripa. Njegov rad obuhvata široku paletu tema, od drama do horora, uvijek sa snažnim fokusom na karakterizaciji i atmosferi.[nedostaje referenca]

Neki od najpoznatijih radova uključuju:

  • Hairology (2023)
  • THE WORLD OF TOMORROW #1 (2023)
  • Pumpkin (sa Sun Khamunaki i Garth Matthamsom)

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Kenan Halilović". Pristupljeno 18. 9. 2023.
  2. ^ "Kenanov "San"". STRIPOPEKA.com. 11. 10. 2010. Pristupljeno 15. 9. 2023.
  3. ^ "Witch Creek Road". www.webtoons.com (jezik: engleski). Pristupljeno 15. 9. 2023.
  4. ^ Palacios, Juanjo (9. 2. 2023). "Hairology apuesta por Kickstarter para ver la luz". Tomos y Grapas (jezik: španski). Pristupljeno 15. 9. 2023.
  5. ^ "THE WORLD OF TOMORROW #1 - Comic Review | Comical Opinions". comicalopinions.com (jezik: engleski). 1. 8. 2023. Pristupljeno 15. 9. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]