Koloman Moser

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Koloman Moser
Example alt text
Koloman Moser, austrijski slikar i grafičar
Rođenje 30. mart 1868.
Beč, Austrija
Smrt 18. oktobar 1918.
Beč, Austrija

Koloman Moser bio je austrijski slikar i grafičar, jedan od osnivača bečke secesije. Studirao je od 1893-95. godine umjetnost u Beču, te je na istoj školi predavao od 1899. godine. Pored slikarstva, dizajna namještaja, grafike, nacrta za austrijske novčanice, 1906. godine pravi nacrte za izradu poštanskih marki Austro-ugarske monarhije za područje Bosne i Hercegovine, koje se smatraju kao prekretnica u filateliji, jer prvi put prikazuju, obične ljude, gradove i mjesta u Bosni i Hercegovini, te prekida sa tadašnjom praksom da se na poštanskim markama prikazuju samo članovi carske i kraljevske porodice. Njegovi nacrti poslužili su za izradu prvih poštanskih marki Lihtenštajna. U njegovu čast gradska uprava Beča daje naziv jedne ulice u Beču po njemu.

Galerija djela[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Koloman Moser koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: