Konstantin II, kralj Grčke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Konstantin II
Kralj Konstantin II s kraljicom Anom Marijom 1998. godine
Kralj Grčke
Vladavina6. mart 1964 – 1. juni 1973.
PrethodnikPavle
SupružnikAna-Marija od Danske
DjecaAleksija od Grčke i Danske
Pavle, krunski princ od Grčke
Nikolaos od Grčke i Danske
Teodora od Danske
Filipos od Danske
DinastijaGlücksburg
OtacPavle, kralj Grčke
MajkaFridrika od Braunschweiga
Rođenje2. juni 1940.
Atina
Smrt10. januar 2023.
Atina

Konstantin II (grčki: Κωνσταντίνος) bio je grčki kralj od 1964. do ukidanja monarhije 1973.

Konstantinovi roditelji su bili Pavle, kralj Grčke, i britansko-hanoverska princeza Fridrika od Braunschweiga. Konstantin je bio danski princ kao patrilinearni potomak danskog kralja Kristijana IX, ali je izgubio pravo na nasljeđivanje danske krune promjenom danskog ustava 1947.

Godine 1959. oženio se danskom princezom Anom-Marijom, svojom trostrukom rodicom u trećem koljenu, kćerkom danskog kralja Fridrika IX i princeze Ingrid od Švedske. S njom je za vrijeme vladavine dobio kćerku, grčko-dansku princezu Aleksiju, te dva sina, krunskog princa Pavla i grčko-danskog princa Nikolaosa.

Naslijedio je oca Pavla po njegovoj smrti 6. marta 1964. Vladavina mu je počela uspješno, ali je ubrzo postala problematična, a on nepopularan u narodu. Grčka je postajala sve nestabilnija. Nakon što je odobrio Režim pukovnika, Konstantin je u decembru 1967. protjeran iz Grčke. Ostao je šef države sve do 1. juna 1973, kada je Grčka proglašena republikom. Kralj Konstantin II nije nikada abdicirao.

Prilikom bijega u Italiju nakon gubitka krune kraljica Ana-Marija je pobacila, a kasnije rodila još dvoje djece, dansku princezu Teodoru i danskog princa Filiposa. Dugo je s porodicom živio u Londonu, a 2013. vratio se u domovinu. Umro je 10. januara 2023. u Atini.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]