Korisnik:Palapa/DIII-D (tokamak)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

DIII-D je tokamak kojim od kasnih 1980-ih upravlja General Atomics (GA) u San Diegu, SAD, za Ministarstvo energetike SAD. Nacionalno postrojenje za fuziju DIII-D dio je tekućih napora za postizanje magnetski ograničene fuzije. Misija DIII-D istraživačkog programa je uspostavljanje naučne osnove za optimizaciju tokamak pristupa proizvodnji fuzijske energije.[1]

DIII-D je napravljen na osnovu ranijeg Doublet III, treće u nizu mašina napravljenih u GA za eksperimentisanje sa tokamacima koji imaju ne-kružni poprečni presjek plazme. Ovaj rad je pokazao da određeni oblici snažno potiskuju različite nestabilnosti u plazmi, što je dovelo do mnogo većeg pritiska i performansi plazme. DIII-D je tako nazvan jer je plazma oblikovana kao slovo D, oblik koji se danas široko koristi u modernim dizajnima, a doveo je do klase mašina poznatih kao "napredni tokamaci". Napredne tokamake karakterizira rad pri visokoj plazmi β kroz snažno oblikovanje plazme, aktivnu kontrolu različitih nestabilnosti plazme i postizanje stabilnih profila struje i pritiska koji proizvode visoko ograničenje energije za visok dobitak fuzije (odnos snage fuzije i snage grijanja) .

DIII-D je jedan od dva velika eksperimenta magnetne fuzije u SAD-u (drugi je NSTX-U u PPPL -u) podržan od strane Ministarstva za energetiku SAD-a. Program je fokusiran na istraživanje i razvoj za praćenje naprednog rada tokamaka u stabilnom stanju i podršku dizajnu i radu eksperimenta ITER koji se sada gradi u Francuskoj. ITER je dizajniran da demonstrira samoodrživu goruću plazmu koja će proizvesti 10 puta više energije iz reakcija fuzije nego što je potrebno za zagrijavanje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ DIII-D "DIII-D". Pristupljeno Feb 17, 2018.

[[Kategorija:Tokamak]]