Krik (slika)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Krik
The Scream.jpg
Autor Edvard Munch
Godina 1893
Tip ulje, tempera, pastel na kartonu
Dimenzije 91 cm × 73.5 cm
Lokacija Nacionalna galerija, Oslo
Za druga značenja pojma Krik pogledajte Krik (čvor).

Krik je najpoznatije djelo norveškog slikara ekspresionizma Edvarda Muncha. Slika simbolizira ljudsku vrstu nadjačanu osjećajem straha i tjeskobe. Munch ga je izradio u četiri verzije. Pejzaž u pozadini je Oslofjord gledan sa brda Ekeberg u Norveškoj. Do kasnog 20. vijeka slika Krik je stekla status ikone u popularnoj kulturi. Naoružani lopovi su 22. augusta 2004. godine ukrali iz Munchovog muzeja u Oslu ovu vrijednu sliku. Slika je vraćena u posjed 2006. Imala je određena oštećenja, ali je vraćena u izložbu, nakon restauracije, u maju 2008.


P culture.png Nedovršeni članak Krik (slika) koji govori o kulturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.