Kult

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kult ili sekta označava marginalnu grupu sa radikalno drugačijim shvaćanjem svijeta i načinom života od norme koja postoji u ostatku društva. Sekta kao riječ, se obično povezuje sa različitim vjerskim grupama ali se ponekad koristi i kao oznaka za političke grupacije.

U svakodnevnom govoru kult ima pogrdan odaziv i koristi se prvenstveno za omalovažavanje tuđih shvaćanja ili načina života. U stručnom govoru riječ nema negativan naboj i koristi se isključivo za grupe koje ispunjavaju gore navedene zahtjeve. Zbog ovoga neki smatraju da se prve kršćanske grupe u Palestini mogu smatrati kultovima zbog shvaćanja koje su odudarala od norme koja je postojala u ostatku društva. Na isti način se grupe muslimana za vrijeme progona poslanika Muhameda u Medini mogu smatrati sektama.

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Klasifikacija riječi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultovi[uredi | uredi izvor]

Smatra se da se sljedeće grupe mogu okarakterizirati kao sekte prema gore navedenoj klasifikaciji.

Kultovi u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: