Liliuokalani

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Liliuokalani
Vladavina29. januar 1891 - 17. januar 1893
PrethodnikKalakaula
Nasljednikmonarhija ukinuta
SupružnikJohn Owen Dominis
DinastijaKalakaua
OtacCaesar Kaluaiku Kapa'akea
MajkaAnalea Keohokalole
Rođenje2. septembar 1838
Smrt11. novembar 1917

Liliuokalani (također poznata i kao Lydia Kamakahea, Lydia Liliuokalani Paki, Liliu Kamakaeha, Lydia Paki Kamehaka Lili'uokalani i Lydia Paki Kamehamea Liliuokalani) (2. septembar 1838 - 11. novembar 1917) je bila posljednji havajski monarh.

Dana 16. septembra 1862. udala se za John Owen Dominisa, koji je postao guverner ostrva Oahu i Maui. Nisu imali djece.

Liliuokalani je nasljedila tron od svog brata Kalakaule 17. januara 1891. godine. Kratko potom, pokušala je da donese novi ustav, pošto je postojeći, poznat kao "bajonetski ustav", ograničavao njenu moć i politički uticaj nad Havajcima. Američki interesi na ostrvu bili su vezani za tarifu u trgovini šećerom i aneksija se smatrala zaštitom američkog biznisa. Kao rezultat, američki ministar na Havajima u to vrijeme, John L. Stevens, naredio je da se trupe iz Bostona iskrcaju na ostrvo, pod maskom zaštite palače Jolani i drugih vladinih zgrada. Liliuokalani je zbačena s trona 1893. godine i osnovana je privremena vlada.

Američka vlada vjerovala je da je havajski narod uz kraljicu, pa je ponudila da vrati kraljici prijestolje, uz uslov da svima koji su učestvovali u prevratu bude oprošteno. Odbila je, dijelom usljed sile koja je korišćena protiv nje i njene imovine, uključujući kamenje i vatreno oružje korišteno sa ciljem da je izbace iz kuće. Sa ovakvim razvojem događaja, tadašnji predsjednik Sjedinjenih država, Grover Cleveland, poslao je dopis Kongresu Sjedinjenih Američkih Država. 4. jula 1894, Republika Havaji je proglašena i Sanford B. Dole, jedan od prvih ljudi koji su pokrenuli ukidanje monarhije je postao predsjednik. Republika je odmah priznata od strane vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Liliuokalani je uhapšena 16. januara 1895, nekoliko dana nakon propale kontrarevolucije koju je podigao Robert Wilcox, kada je oružje nađeno u dvorištu njenog doma. Ona je poricala da je znala da se oružje tu nalazi. Zatvorena je u malu sobu u palači Jolani do 1896. godine, kada je oslobođena. Otišla je u svoju kuću, Washington Place, gde je živjela do svoje smrti 1917. godine. Havaji su anektirani Sjedinjenim državama kroz rezoluciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država 1898. godine.

Liliuokalani je bila objavljivani pisac i kompozitor. Njena knjiga, "Havajska priča havajske kraljice", bavi se historijom Havaja. Jedna od njenih najpoznatijih kompozicija je himna "Aloha Ue" koju je komponovala u zatočeništvu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]