Moj mali poni (1. sezona)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Moj mali poni (1. sezona)
PorijekloKanada
SAD
Orig. kanalThe Hub
Br. epizoda26
Sljedeća sezona2. sezona

Prva sezona animirane televizijske serije Moj mali poni, koju je razvila Lauren Faust, originalno je bila prikazana na kanalu The Hub u SAD-u. Serija se bazira na Hasbrovoj liniji igračaka My Little Pony i također je poznata kao "Generacija 4". Sezona je završila 6. maja 2011.

Serija prati šest ponija koji žive u Ponivilu, Ekvestriji (Ponoćnu Iskru, Rozetu, Jabuklinu, Šarenlotu, Divnu i Tihanu). Jednoroga Iskru i njenog zmaja Bodlju njihova mentorica Princeza Selestija pošalje u Ponivil da se sprijatelje s novim ponijima. Iskra se, nakon velike avanture s pet drugih ponija, sprijatelji s novim prijateljicama, i ostatak serije se druže zajedno dok pokušavaju riješiti probleme svojeg prijateljstva, ostatka Ponivila i druge razne zadatke. Svaki poni predstavlja jedan od "Elemenata sklada", također u nekim epizodama zvani "Elementi harmonije".

Epizode[uredi | uredi izvor]

Br. u seriji Br. u
sezoni
Naslov Režiser Scenarist(i) Premijera
11 "Friendship is Magic - Part 1"[a] Jayson Thiessen i James WoottonLauren FaustSAD: 10. 10. 2010.
Jednorog Ponoćna Iskra vjerna je učenica Princeze Selestije. Jednog dana je čitala knjigu o proročanstvu Noćne More Mjeseca. Iskra primijeti da je prošlo hiljadu godina od kad je protjerana na mjesec, što Iskra kaže Selestiji. Selestiju nije briga, i onda Iskru pošalje u Ponivil da upozna nove prijateljice koje pripremaju ljetnu proslavu Sunca. Ponoćnu Iskru ovo naljuti, i iritirana ode u Ponivil. Tamo upozna dvi kobile (Rozetu i Jabuklinu), dva pegaza (Šarenlotu i Tihanu) i jednoroga (Divnu). Iskri se prijateljice ne sviđaju jer poniji kao one nisu živjele u Kanterlotu, gdje je živjela prije. Tokom proslave se Iskra pokuša smiriti, ali na samom kraju proslave, s Mjeseca se vrati Noćna Mora Mjesec i zakle da će diljem Ekvestrije širiti vječnu tamu. 
22 "Friendship is Magic - Part 2"[b] Jayson Thiessen i James WoottonLauren FaustSAD: 22. 10. 2010.
Zbog povratka Noćne More Mjesec, Iskra i pet novih ponija moraju pronači elemente sklada da ju zaustave. Elementi su u Uvijek-slobodnoj Šumi, najstrašnijoj šumi u Ekvestriji. Noćna Mora je pripremila mnogo zamki koje poniji moraji preći. Tokom avanture, Jabuklina dokaže svoju iskrenost, Šarenlota dokaže svoju odanost, Divna dokaže svoju velikodušnost, Tihana dokaže svoju dobrotu, i Rozeta (pjesmom "Giggle at the Ghosties") pokaže da je smijeh najbolji lijek za strah. Kad poniji napokon pronađu elemente, Iskra primijeti da poniji predstavljaju svaki element, i da Iskra predstavlja šesti izgubljeni element magije. Zajedno, čarolijom prijateljstva, prijateljice poraze Noćnu Moru i vrate Princezu Lunu. Luna i Selestija objasne da su sestre i zajedno nastave vladati Ekvestrijom. Zbog ponija koje je upoznala, Iskra ostane u Ponivilu s njenim zmajem Bodljom i, uz novih pet prijateljica, naštavi širiti prijateljstvo. 
33 "The Ticket Master" Jayson Thiessen i James WoottonLauren Faust i Amy Keating RogersSAD: 29. 10. 2010.
Na hektarima slatke jabuke, Jabuklina, Iskra i Bodlja skupljaju jabuke za okladu s Jabuklinom i njenim bratom, ali skupljanje prekine Selestija kad Iskri pošalje dvije ulaznice za veliku proslavu u Kanterlotu. Ulaznice su za nju i Bodlju, ali ih želi Jabuklina, i Šarenlota koja ih je prisluškivala. Iskra im pobjegne, ali Divna, Rozeta i Tihana saznaju da Iskra ima ulaznice. Svi poniji pokušaju nešto napraviti za Iskru da im dadne ulaznicu, ali Iskra nikoga ne može odabrati. Na kraju epizode, Iskra Selestiji kaže da ne može odabrati, i zato joj Selestija pošalje 6 pozivnica za 6 ponija, uz još jednu za Bodlju. 
44 "Applebuck Season" Jayson Thiessen i James WoottonAmy Keating RogersSAD: 5. 11. 2010.
Jabuklina i njen veliki brat pričaju o sezoni branja jabuka. Jabuklina je sigurna da će moći skupiti sve jabuke voćnjaka sama. Taj isti dan, Jabuklina zaustavi stampedo krava. Na dan gdje joj se poniji zahvale, Jabuklina je jako umorna, što zabrine Iskru. Jabuklina objasni da ne spava da može ubrati sve jabuke. Iskra pita može li joj pomoći da se može malo odmoriti, ali je Jabuklina previše tvrdoglava da joj dopusti. Šarenlota i Rozeta ju pitaju da im pomogne sa zadacima, ali sve što napravi završi u neuspjehu. Kada Jabuklina, nakon nekoliko dana, jedva ubere pola jabuka, napokon dopusti prijateljicama da joj pomognu s branjem. 
55 "Griffon the Brush-Off" Jayson Thiessen i James WoottonCindy MorrowSAD: 5. 11. 2010.
Rozeta pokušava zabaviti Šarenlotu, iako ju Šarenlota izbjegava. Kad ju Rozeta uhvati, zapravo se zabave zajedno. Sljedeći dan se Rozeta ode igrati sa Šarenlotom, ali se Šarenloti vrati stara najbolja prijateljica, grifon Gilda. Gilda ne voli Rozetu, i zato svaki put kad se pokuša družiti s njima ju potjera. Rozeta pokuša prihvatiti da se neće moći sprijateljiti s Gildom, ali kad vidi kako je grozna prema drugim ponijima, odluči joj se osvetiti. Rozeta pozove Gildu na zabavu gdje se šali s njom mnogim zamkama. Gilda izvrijeđa Rozetu, ali ju Šarenlota poćne braniti i potjera Gildu. 
66 "Boast Busters" Jayson Thiessen i James WoottonChris SavinoSAD: 19. 11. 2010.
U Ponivil dođe nova mađioničarka, "Velika i moćna" Trixie. Trixie se voli hvaliti, i Iskrine prijateljice joj pokažu da su drugi poniji impresivni također. Trixie nastavi dokazivati da je bolja od drugih ponija. Bodlja želi da Iskra pomogne prijateljicama, ali Iskra ne želi jer misli da su Trixiene čari moćnije, i misli da će ju drugi mrziti zbog hvalisanja. Da pokažu sangu Trixiene magije, konji Snips i Snails dovedu "Ursu Minora" (jer su mislili da je "Ursa Major") kojeg će Trxiei zaustaviti. Trixie ne uspije, ali Iskra uspije, i zato poniji potjeraju Triksi nazad njenoj kući. Iskra shvati da se svoje čarolije ne bi trebala sramiti. 
77 "Dragonshy" Jayson Thiessen i James WoottonMeghan McCarthySAD: 26. 11. 2010.
Veliki zmaj je poćeo spavati u špilji blizu Ponivila, i dim njegovog daha prekriva cijeli grad. Glavnih šest ga krenu potjerati jer misle da Tihanine vještine komunikacije sa životinjama mogu pomoći, dok Bodlja ćuva njihove ljubimce. Tihana je od drugih ponija skrivala svoj veliki strah odraslih zmajeva. Zbog ovoga drugi poniji pokušaju probuditi i potjerati zmaja, bez uspjeha. Zmaj se naljuti na ponije, ali se Tihana naljuti na njega i poćne vikati. Zmaj se prepadne i postane tužan, i tad ga Tihana uvjeri da pobjegne, spašavajući Ponivil od dima. 
88 "Look Before You Sleep" Jayson Thiessen i James WoottonCharlotte FullertonSAD: 3. 12. 2010.
Divna i Jabuklina se svađaju o pripremi za oluju. Zbog svađe se zaglave vani tokom oluje, ali ih Iskra pozove u biblioteku da prespavaju. Iskra misli da je ovo savršena šansa za njenu prvu žurku u pidžamama. Iskra se pripremi zabavljati, iako Divna i Jabuklina ne žele zabavu. Divna i Jabuklina se više svađaju na svakoj aktivnosti, što Iskra ne primječuje. Tokom zabave, grom pogodi drvo koje skoro padne na drugu kuću. Jabuklina ga uhvati lasom, ali ga uvuće u biblioteku kroz prozor. Divna i Jabuklina ga se zajedno riješe, i zato s prestanu svađati. Ispričaju se i ostatak žurke se zabave. 
99 "Bridle Gossip" Jayson Thiessen i James WoottonAmy Keating RogersSAD: 10. 12. 2010.
Cijeli Ponivil se boji posjetiteljice iz Uvijek-slobodne Šume, zebre Zecore. Iskra je jedina koja se ne boji Zekore, i Jabuklinina mlađa sestra Jabučica glumi da se ne boji. Sama ode u Uvijek-slobodnu Šumu, ali ju drugi poniji prate, stajuči u "Poison joke" (bosanski: otrovna šala), za koju ih Zecora upozori. Sljedeći dan, Iskrin rog je gumen, Šarenlota ne može kontrolirati krila, Rozeta ima napuhani jezik, Jabuklina se smanjila, Divna je pokrivena dlakama i Tihana ima muški glas. Svi poniji misle da ih je Zecora začarala. U međuvremenu, Jabučica pobjegne u šumu. Poniji ju opet poćnu pratiti da dokažu da je ovo Zekorina kletva. Kad pronađu Zecoru i Jabučicu, objasne im da se ovo samo dogodilo zbog magičnog otrovnog cvijeća. Nakon što se Iskra isprića, drugim ponijima kaže da se Zecore ne treba bojati. 
1010 "Swarm of the Century" Jayson Thiessen i James WoottonM.A. LarsonSAD: 17. 12. 2010.
Selestija dolazi u Ponivil. Iskra pazi na pipreme i želi da sve bude savršeno. Tokom priprema, Tihana Iskri i Rozeti donese "Parasprite" koje je pronašla u šumi. Poniji poćnu dijeliti Parasprite sa svima, ne znajući da se ovako razmnožavaju. Jedino Rozeta zna rješenje za problem, ali ju niko ne sluša. Poniji se pokušaju rješiti Parasprita tornadom i vjetrom, ali ne uspjeva im. Prije Selestijinog posjeta, Rozeta skupi mnogo instrumenata i potjera Prasprite muzikom. Svi Paraspriti nestanu ćim Selestija dođe. Nakon što Selestija napusti, Poniji se vrate u sad uništeni grad. 
1111 "Winter Wrap Up" Jayson Thiessen i James WoottonCindy MorrowSAD: 24. 12. 2010.
Iskra se želi pridružiti ponivilskom "Danu tjeranja zime". Povivilska je tradicija otjerati zimu radom, i bez čini. Iskra ne zna kako će pomoći bez čarolije, ali odluči bar probati. Ne može pomoći Šarenloti i drugim pegazima jer lete, i Rozeti jer se ne može klizati, ne uspije pomoći Divni napraviti gnijezda, i Tihani probuditi životinje, pa na kraju pokuša pomoći Jabuklini očistiti snijeg, ali iskoristi magiju i slučajno uzrokuje lavinu. Poniji kasne s tjeranjem zime, i zato Iskra pomogne organizirati poslove. Zbog ovoga dobije medalju za organizatora, i napokon pronađe svoju ulogu u tjeranju zime. 
1212 "Call of the Cutie" Jayson Thiessen i James WoottonMeghan McCarthySAD: 7. 1. 2011.
Jabučicu zabrinu dvije bezobrazne ždrebice u razredu (Diamond Tiara i Silver Spoon). Tiara i Silver Spoon već imaju svoje biljege, ali Jabučica još nema, i svaki put kad ga pokuša dobiti, ne uspije. Tiara priprema zabavu za sve ponije s biljegom. Jabučica želi ići na zabavu, ali ne želi da svi poniji gledaju na njene prazne bokove. Zato uz pomoć starije sestre Jabukline, prijateljice Šarenlote i Rozete pokuša dobiti biljeg. Također pokuša natjerati Iskru da joj čarolijom stvori biljeg, bez uspjeha. Jabučica odlući iči na zabavu bez biljega, i kad Tiara i Silver Spoon vide da nema biljeg, poćnu joj se smijati, ali Jabučici u obranu stanu poniji Slatkica i Skutalu. Zato njih troje stvore "Klub biljega". 
1313 "Fall Weather Friends" Jayson Thiessen i James WoottonAmy Keating RogersSAD: 28. 1. 2011.
Nakon igre bacanja potkovica, Jabuklina i Šarenlota se počnu hvaliti zbog svojih vještina. Započnu se takmičiti u puno više sportova da vide koja je bolja, ali Šarenlota poćne pobjeđivati uz pomoć njenih krila. Jabuklina odluči da trebaju još jedno takmičenje koje će pokazati koja je uistinu bolja, maraton kroz lišće. Ponoćna Iskra se pridruži iako nije sportašica. Drugi poniji trče tokom maratona, dok se Jabuklina i Šarenlota bore i udaraju. Na kraju trke se počnu udarati pred završnom linijom, i vide da su na zadnjem mjestu, čak iza Iskre. Jabuklina i Šarenlota se prestanu svađati i slože se da će se od sada prijateljski takmičiti. 
1414 "Suited for Success" Jayson Thiessen i James WoottonCharlotte FullertonSAD: 4. 2. 2011.
Ponoćna Iskra Divnoj donese staru haljinu koju želi da popravi za nadolazeću gala večer. Divna želi svim njenim prijateljicama napraviti haljine. Nakon što Divna dizajnira nove haljine, njenim prijateljicama se ne sviđaju. Ovaj put, Divna napravi haljine prema uputama prijateljica. Kad ih Divna dovrši, ne voli ih, ali ih da prijateljicama jer su ih tražile. Pet ponija svoje haljine pokažu Hoityju Toityju, modnom dizajneru. Hoity Toity mrzi nove haljine, što jako rastuži Divnu. Poniji odluče sami dovršiti Divnine haljine i ponovo ih pokazati Hoityju Toityju. Hoity Toity voli ove haljine, i Divna ponovo nađe motivaciju za dizajniranje. 
1515 "Feeling Pinkie Keen" Jayson Thiessen i James WoottonDave Polsky11. 2. 2011.
Ponoćna Iskra nauči da ostatak Ponivila zna za "Rozetino osjetilo", čulo koje se nekad javlja kod Rozete kad osjeća da će se nešto loše dogoditi. Svi poniji osim Iskre vjeruju da je Rozetino osjetilo stvarno. Zato što ju ne sluša, Iskra postane žrtva mnogih stvari koje Rozeta predviđa, kao nasilno otvarajuća vrata i stvari koje padaju s neba. Iskra kasnije poćne špijunirati Rozetu da prouči osjetilo, ali ju sprječavaju stvari koje Rozeta predviđa. Rozeta se kasnije nađe s Iskrom jer je predvidila nešto strašno u bari sa žabama. Kad tamo odu, pronađu divlju Hidru. Svi osim Iskre pobjegnu, ali se uspije spasiti. Rozeta kaže da Hidra nije ono što je predvidila. Zbog ovoga Iskra poludi i padne na tlo, te prihvati da osjetilo nema objašnjenje. Rozeta kaže da je to bilo nešto strašno što je predvidila. 
1616 "Sonic Rainboom" Jayson Thiessen i James WoottonM.A. Larson18. 2. 2011.
Šarenlota se prijavi za takmičenje mladih letaća gdje planira izvesti "sonični dugobum" (nadzvučni let koji proizvede dugu). Nakon neuspješnog treninga se zabije u Iskrinu biblioteku gdje se nalaze sve njene prijateljice. Njima Rozeta objasne šta je sonični dugobum, i Šarenlota pokaže da je pomalo nervozna. Njenu nesigurnost jedino primijeti Divna, i zato natjera Iskru da joj čarima napravi krila. Divnoj se jako sviđaju čarobna krila, i nakon što ju mnogi Pegazi pohvale, odluči se pridružiti takmičenju. Zbog ovoga Šarenlota postane još više nesigurna. Kasnije, Divna poleti preblizu Suncu i krila joj se istope. Zato je Šarenlota spasi, i dok je spašava, poleti toliko brzo da izvede sonični dugobum. Zbog ovoga pobijedi takmičenje i impresionira svoj omiljeni sportski tim, Wonderbolte. 
1717 "Stare Master" Jayson Thiessen i James WoottonChris Savino25. 2. 2011.
Divna je veoma zaposlena, i dosađuje joj Klub biljega. Tihana tvrdi da joj ne bi smetalo čuvati ždrebice, i zato ih odvede svojoj kući da ih smiri, ali su ždrebice pre uzbuđene. Njihovo vikanje uznemiri Tihanine kokoši, koje pobjegnu u Uvijek-slobodnu šumu. Klub biljega ih želi spasiti. Tihana ih prati u Uvijek-slobodnu šumu gdje pronađe kip Iskre i njenih kokoši, zbog ćega primijeti da je Kokatrica u šumi. Kad pronađe Klub biljega, upozori ih da je Kokatrica blizu, ali se tad Kokatrica pojavi ispred Tihane. Prije nego što ju pretvori u kip, Tihana Kokatrica pogleda žestoko ljutim licem i zahtjeva da vrati Iskru i njene kokoši. Ovo Kokatricu prepadne, i vrati Iskru i kokoši nakon što pobjegne. Zbog pogleda ju Klub biljega proglasi "Gospodaricom pogleda". Sljedeće jutro Divna dođe po njih, i iznenadi se kad vidi da slušaju Tihanu. 
1818 "The Show Stoppers" Jayson Thiessen i James WoottonCindy Morrow4. 3. 2011.
Jabuklina svoju staru kućicu daruje Klubu biljega. Sad kad imaju kućicu, poćnu razgovarati o načinima osvajanja biljega, iako im baš ne ide. Godpođa Cheerilee (njihova učiteljica) i Ponoćna Iskra im preporuće školski show talenata. Klub biljega se želi pridružiti showu, ali se slože da će izvoditi stvari koje im ne idu; Jabučica želi plesati, Slatkica želi dizajnirati kostime i rekvizite, i Skutalu želi pisati i pjevati. Show prođe jako loše, ali osovje nagradu za najbolju komedijsku predstavu. Nažalost, ne dobiju svoje biljege. 
1919 "A Dog and Pony Show" Jayson Thiessen i James WoottonAmy Keating Rogers11. 3. 2011.
Divna ima veliku narudžbu haljina za koju skuplja dragulje s Bodljom. Dok rade, Divnu otmu Dijamantni psi, koji žele da ona traži dragulje u njihovoj pećini. Bodlja se vrati nazad kako bi doveo ostale da pomognu u spašavanju Divne. U međuvremenu, Divna natjera pse da se prema njoj ponašaju kraljevski. Kad Bodlja i drugi pronađu Divnu, psi su spremni pustiti Divnu da ode s velikim količinama dragulja, ne želeći da ju više trpe. Ostali pomažu u povlačenju dragulja u Ponivil, dok Divna komentira da snaga nije neophodna pobjeđivanju neprijatelja. 
2020 "Green Isn't Your Color" Jayson Thiessen i James WoottonMeghan McCarthy18. 3. 2011.
Poznata modna fotograferka Photo Finish dolazi u Ponivil da vidi Divnine haljine koje je sama napravila za Galu. Divna moli Tihanu da pomogne s modeliranjem; uprkos tome da mrzi pažnju, Tihana prihvati ponudu. Photo Finish više voli Tihaninu stidljivost nego Divnine haljine i deklarira Tihanu kao idealan model, što ju vodi do slave. Iskra sazna da se Tihana boji da će razočarati Divnu i Divna je ljubomorna na Tihanu, no Rozeta je upozorava da odavanje tih tajni njima može uništiti prijateljstvo. Na kraju, Tihana i Divna priznaju svoje tajne jedna drugoj, a Tihana se odriče mode. 
2121 "Over a Barrel" Jayson Thiessen i James WoottonDave Polsky25. 3. 2011.
Jabuklina i prijatelji dostavljaju drvo u Appleloosu, selo koje ima probleme s plemenom bizona. Poniji ih pokušaju uvjeriti da se sprijatelje, ali poglavica bizona proglasi početak rata nakon što ga naljuti Rozetina pjesma. Tokom rata, neko poglavicu bizona pogodi pitom. Poglavica sazna da je pita ukusna i završi rat. Epluzani naprave put kroz koji bizoni mogu putovati i dopuste im da uživaju u pitama. 
2222 "A Bird in the Hoof" Jayson Thiessen i James WoottonCharlotte Fullerton8. 4. 2011.
Princeza Selestija je došla u posjetu s njenim ljubimcem, pticom Filomenom. Filomena izgleda bolesno, i zato ju Tihana odvede kući. Tihana ju ne uspije izliječiti, i više se problema pojavi kad ju Iskra obavijesti da princezina garda traži pticu. Ptica odleti na vrh kipa, ali padne s kipa i zapali se. Samo pepeo padne na Tihanina kopita. Selestija otkrije da je ptica zapravo Feniks. Pepeo se pretvori u veliku pticu, i Selestija se ispriča jer ovo nije odmah rekla. 
2323 "The Cutie Mark Chronicles" Jayson Thiessen i James WoottonM.A. Larson15. 4. 2011.
 
2424 "Owl's Well That Ends Well" Jayson Thiessen i James WoottonCindy Morrow22. 4. 2011.
Iskra usvoji ljubimca, sovu Owlowiscious. Bodlja postane ljubomoran na Owlowisciousa i pokuša uvjeriti Iskru da ga se rješi. Iskra se naljuti na Bodlju jer ju pokušava uvjeriti da se riješi Owlowisciousa, i zato Bodlja pobjegne u Uvijek-slobodnu Šumu jer misli da ga Iskra ne voli. Bodlja pronađe špilju punu dragulja, ali dragulje brani nasilni odrasli zmaj. Iskra i Owlowiscious ga spase i Iskra objasni da voli Bodlju, samo je usvojila Owlowisciousa da joj pomogne dok Bodlja spava. 
2525 "Party of One" Jayson Thiessen i James WoottonMeghan McCarthy29. 4. 2011.
Rođendan je Rozetinog ljubimca, aligatora Gumija. Pozvala je sve prijatelje na žurku, i jedan dan nakon je organizirala poslije-rođendansku žurku. Rozeti je sumnjivo da prijatelji ne dolaze na žurku, i počne ih špijunirati. Rozeta misli da je prijatelji izbjegavaju, i zato poludi i sebi pripremi žurku. Šarenlota ju odvede u Jabuklinin ambar gdje se događa prava žurka za Rozetin rođendan, koji je zaboravila. 
2626 "The Best Night Ever" Jayson Thiessen i James WoottonAmy Keating Rogers6. 4. 2011.
Napokon je stigao veliki festival u Kanterlotu. Prijateljice su spremne zabaviti se, ali se noć brzo pogorša kad im se snovi i planovi unište. Poniji, pokušavajući se zabaviti, slučanjo unište galu. Zbog ovoga, prijateljice pobjegnu u kafić, tužne i ljute. U kafić uđe Princeza Selestija i kaže da je ovo bila najbolja Gala večer ikada, jer je Gala uvijek dosadna, ali se zbog ponija dogodilo nešto uzbudljivo. 


Uloge[uredi | uredi izvor]

Glavni[uredi | uredi izvor]

Sporedni[uredi | uredi izvor]

Minorni[uredi | uredi izvor]

Gosti[uredi | uredi izvor]

Pjesme[uredi | uredi izvor]

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Hasbro je za kreativnog direktora i izvršnog producenta emisije odabrao animatoricu Lauren Faust. Faust je nastojala osporiti ustaljenu "djevojačku" prirodu postojeće linije My Little Pony, kreirajući zanimljivije likove i avanturističke radnje, uvrštavajući Hasbrove prijedloge za E/I ("edukativni i informativni") sadržaj i marketing linije igračaka.

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Mare in the Moon" na Hasbrovom sajtu.
  2. ^ "Elements of Harmony" na Hasbrovom sajtu.