Moja rođaka Rachel (1952)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Moja rođaka Rachel
RežiserHenry Koster Izmijeni na Wikipodacima
Producent
  • Nunnally Johnson Izmijeni na Wikipodacima
Scenarist(i)
  • Nunnally Johnson Izmijeni na Wikipodacima
Uloge
Muzika
  • Franz Waxman Izmijeni na Wikipodacima
KinematografijaJoseph LaShelle Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Louis R. Loeffler Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
  • 20th Century Fox Izmijeni na Wikipodacima
Distributer
  • 20th Century Fox Izmijeni na Wikipodacima
Premijera
  • 1952
  • januar 1953 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje95 minuta Izmijeni na Wikipodacima
Zemlja

Moja rođaka Rachel je američka romantična misterija snimljena 1952. godine u režiji Henryja Kostera. Glavne uloge tumače Olivia de Havilland, Richard Burton, Audrey Dalton, Ronald Squire, George Dolenz i John Sutton. Film je zasnovan na istoimenom romanu iz 1951. književnice Daphne du Maurier.

Twentieth Century-Fox je dobio prava za snimanje romana, a Burton je pristao da glumi u američkoj verziji filma po prvi put. Produkcija je bila problematična kada su du Maurier i originalni režiser George Cukor bili nezadovoljni adaptacijom, zbog čega je Cukor napustio projekat.

Film je dobio neke pozitivne kritike nakon svog prvog prikazivanja, uključujući i Burtonovu glumu. Film je bio nominiran za četiri Oscara, a Burton je na 10. dodjeli "Zlatnog globusa" osvojio Zlatni globus za novu zvijezdu godine.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Richard Burton i Olivia de Havilland u sceni iz filma

Na obali Cornwalla dječaka Philipa Ashleya odgaja njegov stariji i bogati rođak Ambrose na velikom imanju. Kada klima u Cornwallu ugrozi Ambroseovo zdravlje, on napušta imanje radi toplije klime, odlazi u Firencu i ostavlja Philipa sa svojim kumom Nikom Kendallom. U Firenci, Ambrose odlučuje oženiti svoju rođaku Rachel. Međutim, u Cornwallu, Philip prima uznemirujuća pisma od Ambrosea, u kojima se žali na Rachelino liječenje, kao i na liječnike koji se brinu o njemu. Gospodin Kendall vjeruje da Ambrose nije zdrav, što povećava mogućnost da je naslijedio tumor na mozgu od svog pokojnog oca. Kada Philip putuje u Firencu, upoznaje čovjeka po imenu Guido Rainaldi, koji mu kaže da je Ambrose umro od tumora na mozgu, prilažući smrtovnicu kao dokaz i da će mu ostaviti imanje u Cornwallu na njegov 25. rođendan. Rachel, koja je otišla iz Firence dan prije Philipovog dolaska, nije naslijedila ništa i nije zatražila pravo na imanje. Ispunjen nepovjerenjem, Philip sumnjiči Rachel za ubistvo i zaklinje se na osvetu.

Philip predaje Rachel posjed Ashleyjevih.

Mjesecima kasnije, nakon povratka u Cornwall, Philipa obavještava g. Kendall da je Rachel stigla u Cornwall u posjetu. On je poziva u kuću i otkriva da je drugačija od onoga što je zamišljao – lijepa je, prava dama i ljubazna. Na kraju vikenda, kada ona namjerava da ode, on joj pokazuje Ambroseova pisma i priznaje da je planirao da je optuži za ubistvo; ali pošto više ne sumnja u nju, baca pisma u kamin kako bi pokazao svoje povjerenje u nju. Kasnije daje uputstva svom izvršiocu, g. Kendallu, da dodijeli Rachel izuzetno velikodušnu naknadu od 5,000 funti sterlinga godišnje, sugerirajući da je novac ionako njen. Rachel odgovara sa zahvalnošću i toplinom i ostaje na imanju duže vrijeme, uprkos tračevima. Ipak, kada g. Kendall kaže Philipu da je Rachel prekoračila svoje račune i da je u Firenci bila poznata po "slobodnom" životu, Philip odbija Nickova upozorenja i umjesto toga predaje cijelo imanje Rachel na njegov 25. rođendan. Kada dođe dan, on traži od nje nejasno romantično obećanje, koje ona daje, i oni se strastveno ljube. Međutim, sljedećeg dana kada Philip svojim prijateljima najavljuje da su on i Rachel zaručeni, Rachel sve odbacuje kao ludost. Rachel kasnije kaže Philipu da njeno obećanje nije značilo brak, da se nikada neće udati za njega, a ljubav mu je pružila samo prethodne noći zbog bogatstva koje joj je dao.

Emocionalno uništen, Philip podliježe napadima groznice i delirijuma, ali Rachel ga njeguje i vraća mu zdravlje. U svojoj groznici, Philip zamišlja vjenčanje s Rachel, i budi se tri sedmice kasnije uvjeren da su vjenčani, i biva iznenađen kada čuje od sluge da se ona namjerava vratiti u Firencu. Prije nego što ode, Philip postaje uvjeren da ga Rachel pokušava otrovati i da je ona zaista ubila Ambrosea. Toliko je snažan njegov bijes prema Rachel da zanemaruje da je upozori na pješački most na rubu imanja koji treba popraviti. Umjesto toga, Philip i njegova prijateljica Louise potajno preturaju po Rachelinoj sobi u potrazi za pismom od Rainaldija, pretpostavljajući da će ono inkriminirati Rachel. Umjesto toga, nakon što su otkrili i pročitali pismo, saznaju da je Rainaldi samo razgovarao o Rachelinoj naklonosti prema Philipu i predlaže joj da povede Philipa sa sobom prilikom posjete Firenci. U međuvremenu, Philip otkriva da je Rachel zaista doživjela fatalnu nesreću dok je prelazila nepopravljeni pješački most. Svojim posljednjim riječima pita Philipa zašto je nije upozorio na opasnost. Ona tada umire, ostavljajući Philipa da se do kraja života pita o sopstvenoj implicitnoj krivici za smrt nevine Rachel.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Olivia de Havilland i Richard Burton kao Rachel i Philip u trejleru filma

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]