Musa Ali

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Musa Ali (موسى علي (ar))
Planina
Pogled na planinu Musa Ali
Države  Džibuti,  Eritreja,  Etiopija
Regija Tadžura, Džibuti
Nadmorska visina 2 021[1][2] m

Musa Ali je stratovulkanska planina na tromeđi Džibutija, Eritreje i Etiopije. To je i najviša tačka Džibutija prekrivena kalderom koja sadrži riolitne kupe i ostatke lave. Posljednja poznata erupcija vulkana dogodila se prije holocenske ere.

Musa Ali se nalazi se tromeđi regija: Tadžura u Džibutiju, Regije Južno crveno more u Eritreji i etiopske regije Afar.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Planina ima dva različita vrha, od kojih je viši južni s 2.021 metra. Sjeverni vrh se nalazi u Etiopiji ima nadmorsku visinu od 1.871 metra. Oba vrha razdvojena su velikom kalderom, širokom oko 1 km i dubokom 1.514 metara. Musa Ali se nalazi u sjevernom dijelu Velike rasjedne doline, dok se Eritreja nalazi sjeverno, Etiopiju zapado i Džibuti istočno i južno od ovog planinskog vrha. Džibutijski grad Dorra udaljen je 36 km jugoistočno a etiopski vulkan Manda-Inakir oko 22 km jugozapadno.

Biljni i životinjski svijet[uredi | uredi izvor]

Planina je stanište znatnom broju divljih životinja a obiluje i bujnom vegetacijom, cvjetnim grmovima, drvećem i raznim biljkama.

Klima[uredi | uredi izvor]

Temperatura Musa Alija obično se kreće od 7 do 17 °C tokom decembra i januara, a 16 do 26 °C od juna do septembra. Prosječna godišnja količina padavina iznosi 242 mm a periodi s najvećom količinom padavina su preljetni mjeseci april i maj kao i period s kraj ljeta (august i septembar).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Africa Ultra-Prominences, Peaklist.org, listed as "Moussa Ali Terara" 23. 1. 2020 2011
  2. ^ "Mousa Ali". Global Volcanism Program. Smithsonian Institution. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)