Nekrofilija

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nekrofilija je spolna nastranost kod koje dolazi do spolnog odnosa sa mrtvim tijelima. Smatra se rijetkom, međutim neki psiholozi vjeruju da bi bila češća da više osoba dolazi u kontakt sa mrtvim tijelima. Najčešće se očituje oralnom aktivnošću. Leš predstavlja nadoknadu za majku ili neki drugi izgubljeni objekat. Na taj način oživljava se trenutak saznanja o smrti voljene osobe. Posebno je obrađuje Erich Fromm, koji je dijeli na seksualnu i neseksualnu. Ova nastranost često se sublimira u uobičajenim svakodnevnim situacijama kao što su: ljubljenje i posmatranje mrtvaca, interes za sve gnjilo i trulo, pretvaranje živog u neživo. Često se vidi u snovima i pričanju o nesrećama, smrti, zločinima, sprovodima.