Nekropola žrtvama fašizma u Novom Travniku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Spomenik žrtvama fašizma u Novom Travniku

Nekropola žrtvama fašizma podignut je 1975. godine u spomen na 700 žrtava fašističkog terora iz 1941. godine. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1]

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Nalazi se 3 km zračne linije od središta Novog Travnika na lokalitetu Ćamića brdo.

Historija[uredi | uredi izvor]

U Drugom svjetskom ratu u okolini Travnika, a i za sam grad vođeno je više borbi jer su u njemu Nijemci, ustaše i domobrani stalno držali jake snage. Spomenik Nekropola žrtvama fašizma u Novom Travniku podignut je 1975. godine u spomen na 700 žrtava fašističkog terora iz 1941. godine.

Spomenik je izveden prema projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića, jednoga od najvećih regionalnih graditelja memorijalne arhitekture.[2] Većina njegovih spomenika posvećena je žrtvama fašističke ideologije, a oblikovna izražajnost i ukupan umjetnički izraz memorijala koje je projektovao imaju univerzalnu vrijednost. Osnovna značajka arhitekture Bogdana Bogdanovića jeste transponiranje fragmenata arhitekture i drevnih simbola u snažno i originalno razvijene prostorne kompozicije. Izgrađen je u periodu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata.[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Elementi Nekropole žrtvama fašizma u Novom Travniku su: pristupna staza u vidu terasastog stubišta širine 2,60 metara od kamena (stube) i tucanika (terase), brežuljak sa krajolikom i grupa od dvanaest skulptura izgrađenih od bihacita.

Skulpture su postavljene u parovima u dva nepravilna niza. Razdaljine između parova skulptura su nepravilne i kreću se između 2 m i 3 m. Dimenzije skulpture: visina je 200 cm, širina 140 cm, a dubina 75 cm. Dimenzije postolja visina 80 cm, širina 140 cm i dubina 140 cm. Predstavljaju dvanaest vojnika - stražara koji zauvjek trebaju ostati na tom mjestu, širom otvorenih očiju. Oni su čuvari nedužnih, na straži sa zadatkom da spriječe stradanje.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Nekropola žrtvama fašizma". Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 12. 9. 2017.
  2. ^ "Andrew Lawler: Memorijalni radovi Bogdana Bogdanovića". Academia.edu. Pristupljeno 12. 9. 2017.