Ozren Pavlović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ozren Pavlović je bio bosanskohercegovački crtač stripova, najpoznatiji po svom radu na stripu "Bosman".

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 24. aprila 1947. godine u Banjoj Luci[1]. Djetinjstvo i najveći dio života proveo je u Sarajevu, gdje se školovao i razvio svoju umjetničku karijeru.

Obrazovanje je započeo je na Srednjoj umjetničkoj školi, gdje je studirao grafiku, a kasnije stekao diplomu grafičkog dizajnera. Nastavio je na Pedagoškoj akademiji, specijalizirajući se za likovnu umjetnost, a jednu godinu studija proveo je pod mentorstvom Mersada Berbera.

Profesionalnu karijeru započeo je 1970. godine u Novinsko-izdavačkom preduzeću "Oslobođenje" na poziciji tehničkog urednika[1]. Osim tehničkog uređivanja, Pavlović je za list crtao karikature i ilustracije. Zajedno s izdavačem Ervinom Rustemagićem, izdavao je reviju "Strip Art". Paralelno s tim angažmanom, bio je spoljni saradnik omladinskog lista "Spektar".

Pavlović je bio integralni dio tima koji je osnovao Agenciju za ekonomsku propagandu i tržišne komunikacije, gdje je nastavio raditi kao dizajner-ilustrator. Osim posla u agenciji, posvetio se slikarstvu, izlažući svoje radove na više samostalnih izložbi.

Tokom ratnog perioda, angažirao se u IP centru, gdje je stvarao propagandne materijale za potrebe Armije BiH[1]. Nakon rata, nastavio je raditi kao samostalni umjetnik.

Pavlović je bio član Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUPUBIH). U kasnijim godinama života, fokusirao se na ilustraciju, uključujući rad na poštanskim markicama[2][3], među kojima je jedna s likom Pape[4] uvrštena među deset najboljih u svijetu[1].

Jedno od najpoznatijih Pavlovićevih djela je strip "Bosman", koji je nastao tokom rata 1994. godine, u saradnji s Jusufom Hasanbegovićem, koji je napisao scenarij. Strip priča priču mladića Bosmena koji se hrabro bori protiv vojski koje pokušavaju zauzeti Sarajevo.

Umro je 3. juna 2011. godine u Sarajevu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d "Ilustracije – 1993. / Ozren Pavlović | Digitalizirana zbirka JU Biblioteka Sarajeva". digital.bgs.ba. 29. 12. 2019. Pristupljeno 16. 9. 2023.
  2. ^ "POSTSHOP - JP BH Pošta". postshop.posta.ba. Pristupljeno 16. 9. 2023.
  3. ^ "Barak Bosnia and Herzegovina Stamps". novitravnik.org. Pristupljeno 16. 9. 2023.
  4. ^ "Bosnia-Herzegovina 76 (Complete.Issue.) 1996 Visit Pope Johannes Paul II. (Stamps for Collectors)". www.amazon.com. Pristupljeno 16. 9. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]