PCI Express

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
PCI Express x1
PCI Express x16

PCI Express (PCI-E) je najnoviji standard komunikacije između komponenti, predstavljen 2002. od strane Intel-a. Osmišljen za grafičke kartice (PCI-E x16 standard) te za ostale računarske dijelove (PCI-E x1 standard), karakteriše ga veća brzina i propusnost od prijašnjih standarda (ISA, PCI, AGP). Omogućava direktnu "čip-na-čip" komunikaciju. PCI-E je paralelna sabirnica, te ima propusnost od 2,5 Gb/s u oba smjera.

Postoji nekoliko PCI-E standarda: x1, x2, x4, x8, x16 i x32. Trenutno ne nudi praktična poboljšanja, no to se i očekivalo jer još nema komponenti koje bi iskoristile velike mogućnosti ove sabirnice, što će se u budućnosti sigurno desiti. Već danas se masovno proizvode grafičke kartice za PCI-E sabirnicu koje nude veću propusnost i praktično poboljšanje mogućnosti grafičke kartice i samim time računara.

PCI Express
Osobine - PCI Express
PCI-E tip teoretska propusnost
x1 250 MB/s
x2 500 MB/s
x4 1000 MB/s
x8 2000 MB/s
x16 4000 MB/s
x32 8000 MB/s

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: