Palija (oružje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Palija je jedno od najjednostavnijih oružja. Palija je najčešće štap napravljen od drveta, koji se koristi i kao oružje.

Najčešće, palija je dovoljno mala da se može nositi u ruci. Palija, koje se moraju nosi u obje ruke, naziva se štap.

Jednostavnost[uredi | uredi izvor]

Palija je, vjerovatno, najjednostavnije od svih oružja; palija se pravi od jednog komada drveta, koje je dovoljno usko na jednom kraju da se može uhvatiti rukom. Baseballska palija, sjekira i kramp su alati i oruđa na principu palije. Policija, također, koristi posebne palije, kada je u sukobu sa huliganima.

Povreda učinjena palijom, generalno se zove otok.

Razne vrste palija koriste se u borilačkim vještinama, kao i u drugim specijaliziranim oblastima.

Tokom srednjeg vijeka, palija je bila raširena kao oružje, koje se lako moglo izraditi, prikriti, unjeti i koristiti. Širom Evrope bili su raširene grupe naoružane palijama zvane palijaši. Palijaši su najčešće bili špijuni u službi Crkve ili cara, kao i vjerski fanatici.

Sa područja sjeverozapadne Bosne (Bihać) oko središnjeg dijela današnje Hrvatske (Palijaši, Horvati, Rakov Potok) nastanili su se palijaši koji su naziv svog djelovanja uzeli kao porodično ime, prezime - Palijaš na poziv bana Erdodya kao i mnogi drugi uskoci pred bijegom od Osmanlija u 16. vijeku[nedostaje referenca].

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]