Phoenix Wright: Ace Attorney

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Phoenix Wright: Ace Attorney
Razvijač(i)Capcom
Izdavač(i)Capcom
Distributer(i)Nintendo (online prodaja)
Amazon (maloprodaja)
Dizajner(i)Shu Takumi
SerijalAce Attorney
PlatformaGame Boy Advance, Nintendo DS, Microsoft Windows, Wii, iOS, Android, Nintendo 3DS
Datum(i) objave21. oktobar 2001.
ŽanrAvanturistička igra, vizuelna novela
Režim(i)Single-player

Phoenix Wright: Ace Attorney, poznat u Japanu kao Gyakuten Saiban (逆転裁判? en. "Preokret Suđenja"), je avanturistička vizuelna novela koju je razvio Capcom. Prvobitno je izdana za Game Boy Advance 2001. godine u Japanu i od tada je prenesena na više platformi. Nintendo DS verzija, pod naslovom Gyakuten Saiban Yomigaeru Gyakuten u Japanu, je izdana 2005. godine u Japanu i Sjevernoj Americi i 2006. godine u Evropi i uključuje izbor engleskog jezika. Ova igra je prvo izdanje u Ace Attorney serijalu i dobila je nekoliko nastavaka i spin-offa.

Priča prati Phoenix Wrighta, advokata novajliju koju pokušava dokazati da njegovi klijenti nisu krivi. Među ostalim likovima su Phoenixova šefica, Mia Fey; njegova asistentkinja i Mijina sestra, Maya i tužilac Miles Edgeworth. Igrač kontroliše Phoenixa kroz dva dijela: istragu i suđenje. Tokom istrage igrač sakuplja informacije i dokaze, a tokom suđenja unakrsno ispituje svjedoke i odgovara na pitanja postavljena od strane sudije, tužioca i svjedoka. Priča je podijeljena na pet slučajeva, a peti slučaj je dodan u Nintendo DS verziji i koristi nove elemente igre pomoću touchscreena koji nije dostupan u originalnoj Game Boy Advance verziji.

Razvitak igre je predvodio tim od sedam ljudi u roku od deset mjeseci. Izrežirao ju je i napisao Shu Takumi i originalno je planirana da bude igra o privatnom detektivu za Game Boy Color. Igra je dizajnirana da bude jednostavna, jer je Takumi htio da bude toliko jednostavna da bi je i njegova majka mogla igrati. Dok je priča u originalnoj verziji igre smještena u Japanu, lokalizirana verzija igre je smještena u Sjedinjenim Američkim Državama; ovo je postao problem za nastavke, gdje je mjesto radnje u Japanu bilo više očigledno.

Igra je većinom pozitivno dočekana od strane kritičara, koji su cijenili njenu premisu, pisanje, likove i prezentaciju. Igra je bila komercijalni uspjeh i u Japanu i širom svijeta, gdje se sjevernoameričko izdanje prodavalo više nego očekivano, bivši teško za pronaći u prodavnicama kratko nakon izdanja. Ostali mediji zasnovani na igri su napravljeni: manga serijal koji je doživio premijeru 2006. godine; filmska adaptacija igre, pod naslovom Ace Attorney koji je doživio premijeru 2012. godine i anime serijal koji je trajao od 2. aprila 2016. do 24. septembra 2016.