Plastična hirurgija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Shushrut je začetnik plastčne hirurgije.

Plastična hirurgija je grana medicine koja ima za cilj da izmijeni ili obnovi oblik tijela.[1] Iako su kozmetičke ili estetske operacije najčešći vid plastične hirurgije, plastična hirurgija, sama po sebi, ne mora uvijek imati kozmetičku podlogu i može uključivati različite tipove rekonstruktivne i kraniofacijalne hirurgije, hirurgije šake, mikrohirurgije, kao i tretman opekotina.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

U terminu plastična hirurgija, pridjev plastična, podrazumijeva preoblikovanje.

Riječ je grčkog porijekla i znači "umjetnost modeliranja".

Rekonstruktivna hirurgija[uredi | uredi izvor]

Rekonstruktivni hirurški zahvati se izvode kako bi se ispravila funkcionalna oštećenja uzrokovana opekotinama i raznim povredama, kao što su: prelomi kostiju lica, urođene anomalije poput zečje usne ili vučjeg ždrijela, stečene abnormalnosti kao što su razne izrasline itd.

Ovakva vrsta hisrurgije se obično izvodi da bi se poboljšala funkcija, ali se može izvesti i da bi se postigao normalan izgled.

Najčešći rekonstruktivni zahvati podrazumijevaju odstranjivanje tumora, saniranje "ružnih" rana, uklanjanje ožiljaka, smanjivanje grudi.

Prema podacima udruženja američkih plastičnih hirurga, broj žena koje su smanjile grudi se za 2% povećao u odnosu na prethodnu godinu. Kod muškaraca se ovaj postupak u 2007. godini povećao za 7 % u odnosu na prethodnu godinu.

U 2012. godini u SAD-u je izvedeno 68.416 ovakvih zahvata.

Neke druge česte rekonstruktivne hirurške metode podrazumijevaju rekonstrukciju dojke nakon mastektomije, rješavanje rascjepa usne i nepca, hirurško zbrinjavanje opečenih, te kreiranje novog vanjskog uha za one kojima urođeno nedostaje.

Estetska hirurgija[uredi | uredi izvor]

Ovakva vrsta plastične hirurgije, podrazumijeva procedure koje se izvode na normalnim dijelovima tijela što za jedini cilj ima poboljšati izgled pacijenta i/ili ukloniti znakove starenja.

U 2014. godini izvedeno je skoro 16 miliona ovakvih zahvata u SAD-u i taj broj je skoro za duplo veći nego na početku ovog vijeka.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Citelighter is the fast, fun, and easy way to do research". www.citelighter.com. Arhivirano s originala, 1. 4. 2016. Pristupljeno 20. 1. 2017.