Razgovor:Narodi Bosne i Hercegovine

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Emir:

Ostali nenavedeni narodi treba da oproste na previdu, i svako ko se nađe uvrijeđen slobodan je da dopiše ime svog naroda.

Bosanci, kao narod nisu navedeni iz razloga što taj naziv nije u upotrebi niti je naveden i u jednom od Ustava i zakona. Ovime se naravno ne brani nikome da se izjasni na svoj način i kako nalazi za shodno. Naziv Bosanski pored nekih naroda nalazi se zbog konotacija sa nama susjednim zemljama, te nije tu da umanji vrijednost ni jednog od tih naroda i njihove vjere i kulture.

Napominjem da niti uz jedan od navedenih naroda ne smije biti automatski pribilježena i određena vjerska pripadnost, te samim izjednačavanje religijskih grupa sa ovim narodima činite uvredu pripadnicima tog naroda, pa time i nekima od posjetioca ove stranice.

Sve uvrede na račun cijelog naroda u tekstovima koji budu postavljeni na site će biti izbrisani, ili u datom kontekstu prepravljeni da bolje iskažu smisao onoga što autor želi da kaže. Sam autor je slobodan da svoje tekstove sastavlja kako želi, što je smisao Wikipedia-e, ali mora voditi računa i o drugim posjetiocima. Samim tim iskazujemo shvatanje slobode komuniciranja i demokratskih principa.

Hvala na razumjevanju!


Nisam siguran da je nazivanje Srba i Hrvata bosanskim, adekvatno i tacno rjesenje, jer imena ovih naroda su samo Srbi i Hrvati, i treba koristiti isti kriterij kao i pri imenovanju kao i za Bosnjake ili Jevreje - dakle bez regionalne odrednice. Pingos


U našoj datoj situaciji je neophodno dati taj predznak, jer graničimo sa tim zemljama i često govorimo i o državljanima Srbije i Hrvatske u našim tekstovima. Zbog toga je potrebno odvojiti njih od građana Bosne i Hercegovine. Davanjem predzaka 'Bosanski' ne govorimo kako oni nisu Srbi niti Hrvati, samo ih vežemo za dati teritorij Bosne i Hercegovine. Ako nekom smeta može isti predznak asocirati i uz Jevreje, Rome itd., no to nije neophodno radi jasnije komunikacije. U krajnjoj liniji, i u međunarodnim odnosima se koriste ti izrazi da bi se objasnio položaj tih naroda u BiH, da se ne bi stalno moralo govoriti 'Srbi iz Banja Luke, Trebinja itd.' ili 'Hrvati iz Mostara, Širokog Brijega'.

Možda je značajnije naglasiti definiciju Bošnjaka, te odbaciti stari naziv 'muslimani', zaostao iz komunističke i stare Jugoslavije.


Državljanstvo i narodnost su dvije potpuno različite stvari i ne trebamo ih miješati. Naslov članka je narodi Bosne i Hercegovine, a to su Bošnjaci, Srbi, Hrvati, tako da je već u naslovu jasno da se odnosi na one dijelove naroda koji žive unutar granice Bosne i Hercegovine. Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini su dio jedinstvenog srpskog, odnosno hrvatskog naroda, a sve specifičnosti uslovljene življenjem u Bosni i Hercegovini mogu biti iskazane u tijelu datog članka (ne u njegovom naslovu). Svi konstitutivni dokumenti Bosne i Hercegovine navode da na tlu Bosne i Hercegovine žive Bošnjaci, Srbi i Hrvati (bez teritorijalnog predznaka) i stoga se i mi trebamo držati takve definicije. Pingos


ako ti tako kažeš. ja bih i dalje ostavio predznake, no to i nije toliko važno koliko je važno spriječiti bilo kakva vrijeđanja na našoj Wikipedii. Zaboravio sam ti zahvaliti što si se potrudio oko ovoga ovoliko i poželiti sreću da postaneš administrator :)

Emir