Razgovor:Otac

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Razgovor

Proći će još puno vremena dok mi Bosanci shvatimo, kako malo o sebi samima znamo, to jeste kako malo imamo pisanih stranica o izvoru kulturnog bitka kojem pripadamo kao historijski i kao geopolitički narodni kolektiv.

Za Gote se kod nas uglavnom iz latinskih i grčkih pisanih izvora "zna" da su bili predvodnici bulumente nekih "barbara", koji su došli na jug Evrope s početka računanja vremena nekako niotkud i nakon nekoliko vijekova haranja prostorom i ratnih pogroma u olujama i nestali onako kako su i došli - nikuda. Pa ipak i ono malo suštine što je poslije procurilo u zvaničnu historiju govori jasno da su Goti pored ratničkih vještina i sposobnosti organizovanja državnih zajednica, pronosili i za sobom ostavili zacijelo mnoštvo kulturne i umjetničke zaostavštine, kojoj je kroz historiju svjesno ili nesvjesno uveliko izmjenjena adresa porijekla.

Otac

Atta je osnova pojma u gotskom rječniku (GOTISCHES ETYMOLOGISCHES WÖRTERBUCH -F. Holthausen - Heidelberg 1934) koji znači otac, a sa gotskim gramatičkim dodatkom -ais i naravno etimološkoj promjeni izgovara se kod Slavena, pa i u Bosni kao Otac, što je izričit naziv za biološkog oca u familiji, slovenački ata = tata (gotski nana - izg. naona - znači majka). Trag ovog izraza u originalnom značenju proteže se do danas u raznim etimološkim oblicima cijelim prostorom seoba nordijskih naroda ili "Istočnih Germana", od obala Crnog mora do Španije i obala Kartage. Ovdje se može dodati i gotski pojam ili izraz Aba što je u izravnom prijevodu u stvari čovjek-muškarac-muž, plemenski starješina (u Bosni se bračni par imenuje izvorno sa čovjek i žena). Oblik Abé (duhovni stariješina - otac) zadržao se trajno u francuskoj manastirskoj hijerarhiji. Ostrogoti, jedno vrijeme popratna vojska kod Huna, ovjekovječili su ovaj svoj izraz u imnenu jednog od največih vojskovođa u svjetskoj historiji, Atila = Mali Otac (atta=otac, lille=mali).

Agić Nurija - Uppsala/S