Razgovor:Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini 1953.

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Pitanje, ako nije bilo kategorije Bošnjaci na popisu iz 1953 kako se na ovim kartama pojavljuju Bošnjaci? Da li zeleno označava sve jugoslavene (jer to je ipak malo-veći skup....) Ako da, zar se to ne bi trebalo ispraviti?

Ceha

Bošnjaci su određeni na osnovu vjerske pripadnosti (tada je u dokumentima bila rubrika o vjerskoj pripadnosti: islamska vjera), s obzirom da im tada nije bilo dozvoljeno da se nacionalno izjašnjavaju, to će se desiti tek nakon ustavnih promjena u SFRJ, ali ni tada Bošnjaci nisu dobili izvorno ime koje je bilo u kolokvijalnoj upotrebi (I sam sam svjedok toga u vlastitoj porodici kod svojih djedova, koliko je bilo pritisaka, prijetnji i sl.). Što se tiče daljih popisa, Ustav BiH i Izborni zakon BiH je definisao da se termin Musliman u ranijim popisima odnosi na današnju nacionalnu odrednicu Bošnjak, na osnovu čega se formira i današnja vlast u entitetima, odnosno raspodjela u javnim ustanovama (prema popisu iz 1991). Drugim riječima nešto slično je i sa današnjim terminom Bosna i Hercegovina koja nastavlja pravni kontinuitet Republike BiH, ranije Socijalističke Republike BiH itd. Emir Kotromanić 00:00, 29 august 2007 (CEST)[odgovori]
Super, onda bi se trebalo staviti u popis na stranice i kategoriju vjerske pripadnosti (jer je očito da je ona bitnija i da su po njoj rađene karte) i njene iznose, jer ovako zbilja nije jasno. Također bilo bi lijepo ako postoje podaci za svaki kotar, da ih se stavi na stranicu.

Ceha 19:27, 30 august 2007 (CEST)[odgovori]

Popisi u BiH na Wikipediji falsifikati![uredi izvor]

Ne kontam? Koliko se u KOMUNISTICKOJ JUGOSLAVIJI izjasnilo "muslimana" (vjerski) kao ATEISTI? Kako mozete stavljati takvu nekakvu glupost ovdje kao sto su popisi i jos praviti "nacionalne karte 1953" prema tome? Svi ovi upisi sto se tice BiH popisa do 1991 su teski falsifikati i nisu tacni u +/- 1.000 000. Ovo je cista srpska propaganda. Cak i popis iz 1991 nije potpuno tacan, jer je hrpa Bosnjaka usljed visedecenijskog pokusaja asimilacije se izjasnjavala kao danas nepostojeci "Jugosloveni".

Koji su u opste izvori za ovo sve? Gdje je link na sve ovo, sta je ovo? Je li ovo Sloba Milosevic pisao?

Nema tog stvorenja na zemaljskoj kugli koji moze odrediti tacan broj Srba, Hrvata ili Bosnjaka do 1991 godine u Bosni. Isto tako popisi do I svjetskog rata su totalno lazni. Kakva je ovo glupost od "nacionalne karte" iz 1953? Ko je izvor ovome? U Bosni 1953 je najvise bilo ateista, a medju njima najvise Bosnjaka, jeste vi I razred osnovne skole pa to sami niste mogli skontati ili namjerno pokusavate falsificirati stvari. Pazite mogli bi trebati i advokata.

Kao prvo izvor je: Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine: Demografija, Tematski bilten 02/2007, Sarajevo 2007.godine. Kao drugo: kontrolišite se u tonu. Pozdrav --Amir pitaj 18:52, 29 april 2009 (CEST)[odgovori]