Razgovor:Stargate Atlantis

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

== Prebačeno sa članka ==

Kada su Stargate SG-1 producenti Brad Wright i Robert C. Cooper najavili da će orginalna Stargate SG-1 završiti nakon 5. sezone Showtime je odlučio prestat emitovat seriju, došli su na ideju da naprave film. Kako bilo na glasanju na njihovom novom domu Sci Fi Channelu bilo je dobro ideja je prebačena na šestu i kasnije i sedmu sezonu. Wright je želio novu seriju u Antartiku ispod leda. Imalo bi Stargate komandu koja bi jude vodila na nove planete.

Kasnije u sadmoj sezoni SG-1, pričano je o početku spin.off serije i producenti su bili u opasnoj dilemi jer sedma sezona Stargate SG-1 trbala je poćeti ekspedicijom u izgubljeni grad Drevni, Atlantis. Sedma sezona je završila sa dvodjelnom epizodom „Lost City“ (bos Izgubljeni grad), koja je bila planirana kao poćetak zasebne serije ili filma koji bi se pojavio u isto vrijeme kao Stargate SG-1. Wright i Cooper se skrip dvodjelnog finala sedme sezone preuredili u novu priču. Grad Atlantis koji je orginalno planiran da bude na zemlji ispod leda Antartika na mjestu SGC-a, prebačen je u Pegaz Galaksiju. Ta promjena je dovela do razočarenja fanova što Stargate komanda neće moći pratiti ekspediciju u Atlantis, ali to je producentima dalo mogućnost da dovedu nove zvijezde i nove ideje a ne samo da kopiraju staru priču.

Serija je dobila zeleno svijetlo 17. novembra 2003. sa snimanjima je počelo u februaru 2004. Premijerno je prikazana 16. jula iste godine.

Za početak, Wright i Cooper napravili su kasting sa zvijezdama na principu finalnog karstinga Stargate SG-1. karstin je imao komplikacija jer je Stargate Atlantis morao početi se emitirati u novembru a morali su se sklopiti ugovori sa drufim kalalina za pilot sezonu.

Najteže je bilo naći glumca za karaktera Dr. Ingram naučnika specialistu za Stargate. Prvi dan karstinga nisu mogli nać pravog glumca shvatili su da su napravili pogrešan karakter. Direktor Martin Wood i Brad Wright su se odlućili za Dr. Rodney McKay koji se i prije pojavljivao kao gost glumac u tri epizode Stargate SG-1. glumac David Hewlett je pozvan, stigao je sljedeći dan i snimanje je počelo. Dr. Ingran je već bio ubačen u skriptu pilot epizode, sve je ostalo isto samo što je izmjenjeno ime i ubačen je McKey. Kasnije je skripta pisana za Dr. McKey.

U drugoj sezoni carsting se promijenio. Producenti su imali problema sa likom Lt. Aiden Ford (Rainbow Sun Francks), u prvoj sezoni sve je bilo uredu ali se nije uklapao u koncept druge sezone. Pisci su odlučili da njegov lik naprave važnijim. Umjesto njega su stvorili Ronon Dex i unapređenje za Brigadira John Sheppard ali psiha lika tražila aktivniju ulogu to nije bilo lahko za glumca Jason Momoa. Pa je dodan lik Brigadira Steve Caldwella.

U trećoj i četvrtoj sezoni glumci su se ponovo promjenili. Paul McGillionov lik Dr, Carson Beckett je ubijen u trećoj sezoni u epizodi „Sunday“ (bos. Slobodan san). Amanda Tappin (Samantha Carter) prešla je iz Stargate SG-1 u 14. epizodi kao vođa ekspedicije. Dok je Torri Higginson (Elizabeth Weir) dobila lik u četvrtoj sezoni.

U petoj sezoni Robert Picardo dobio je ulogu kao Richard Woolsey i zamijenio Samantha Carter kao vođu ekspedicije. Michaes Shanks (Daniel Jackson) gostovao je u dvije epizode. Dr. Carson Beckett gostovao je u nekoliko epizoda.

Svaka sezona Stargate: Atlantis ima 20 epizoda u Americi snimljene su u dva dijela po 10 epizoda. Prvih 10 epizoda prikazane su od jula do septembra u Americi završavajući dvodjelnoj epizodi. Drugih 10 epizoda provo su prikazane u Kanadi od novembra do januara završile su sa mogućnošću nastavka. U Americi od januara do marta prikazane su 1. i 2. sezona a 3. tek u junu 2007.

Svaka Stargate: Atlantis epizoda ima svoju sobstvenu priču koja prati dugu priču o ratu protiv Wraitha i potrage za načinom da ih unište. Svaka sezona ima nekoliko dvodjelnih epizoda ali i epizoda koje samo nastavljaju radnju stare (npr. U trećoj sezoni „|Progeny“ i „The Real World“)

Svaka epizoda počinje sa kratkim otvaranjem ponekad pokazuje šta se desilo prije i što je povezano sa to epizodom. Otvaranja svake epizode radi Joel Goldsmith. Nakon druge sezone kratka otaranja su ukinuta i ponovo se uvode u petoj sezoni.

Radnja serije je kombinacija Sience-fictiona i komedije.

Stargate: Atlantis je snimljena u Bridge Studios u Vancouveru i na nekoliko lokacija Britanske Kolumbije. I u glečeru na Antartiku snimljena je premijerna epizoda „Rising“. Lynn Valley Canyon je mjesto gdje snimljena epizoda „Instinct“.

20. augusta 2008 najavljeno je da će peta sezona biti i posljednja. Tako je izjavio producent Joseph Mallozzi na svom blogu. 21. augusta objavljeni je da će se u januaru 2009. pojaviti dvo-satni film koji će završiti radnju serije.

Razlog prebacivanja[uredi izvor]

Puno gramatičkih i pravopisnih grešaka, loš prijevod i nerazumljive rečenice (Kako bilo na glasanju na njihovom novom domu Sci Fi Channelu bilo je dobro ideja je prebačena na šestu i kasnije i sedmu sezonu). --Smooth O 17:48, 10 januar 2009 (CET)[odgovori]