Rezonanca

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Rezonanca pogledajte Rezonanca (čvor).
Zavisnost amplitude oscilovanja o frekvenciji pobude i prigušenju

Rezonanca je u fizici pojava koja nastaje kod sistema koji prisilno osciluje kada se pri određenoj frekvenciji pobude postiže maksimalnu amplitudu oscilovanja. Izraženost rezonance zavisi od prigušenja, tj. omjeru energije gubitaka i ukupne energije u sistemu.

Pojave rezonance se uočavaju u mnogim područjima fizike: mehanici, akustici, elektrotehnici, atomskoj i nuklearnoj fizici.

Npr. u mehanici se rezonanca uočava kod vibriranja tijela oko njegove vlastite frekvencije vibracija. Mala i ponavljana pokretna sila proizvodi vibracije većih amplituda. Kretanje klatna primjer je pravilnog izmjenjivanja kretanja nazvanog oscilacija. Bilo da se klatno klati brzo ili sporo, prema i od, svaka puna oscijalcije treba isto vrijeme. Frekvencija klaćenja zavisi samo od dužine užeta ili žice koja nosi masu koja se klati na klatnu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Rezonanca koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: